Mindful met je Baby (Cursus)

Mindful met je Baby

Meer bewustzijn en meer genieten van je kleintje

Ik meld me aan!

Mindful met je baby

‘Mindful met je baby’ is een training in Mindfulness, speciaal ontworpen voor ouders met een kindje tussen 0 en 18 maanden. Deze door de universiteit van Amsterdam ontwikkelde training biedt ouders handvatten voor opvoeden met liefdevolle aandacht. Je leert als ouder bewuster in de opvoeding te staan. Dit zorgt voor meer rust, gemak, beter omgaan met stress en stelt je in staat om goed voor jezelf zorgen. Het idee is: Als je goed voor jezelf zorgt, zorg je automatisch ook beter voor anderen.

Waarom een Mindfulness-training?

Een nieuwe baby in het gezin brengt naast groot geluk, ook veel veranderingen met zich mee. Het is een bijzondere ervaring die je leven verrijkt, maar soms kan het ook zwaar en stressvol zijn. Je nieuwe rol als ouder vraagt om een nieuw evenwicht. Mindfulness kan je helpen om dit evenwicht te (her)vinden. Zo kun je weer wat vaker gewoon ‘zijn’ en genieten, in plaats van altijd maar bezig te zijn met je eindeloze to-do lijst.

Is Mindful met je baby iets voor jou?

Mindful met je baby is geschikt voor ouders met een baby (0-18 maanden) die graag willen leren om gemakkelijker om te gaan met opvoedstress. In 8 sessies, verdeeld over 8 weken, leer je om ook bewust te genieten van het ouderschap. Je leert luisteren naar je wat je zelf nodig hebt en tegelijkertijd ook beter afstemmen op de behoeften van je kindje. Heb je een druk leven, wil je graag leren hoe je beter voor jezelf kunt zorgen of benieuwd hoe jij de signalen van je baby nóg beter kunt oppikken? Dan is Mindful met je baby iets voor jou!

In deze training leer je:

 • Gemakkelijker omgaan met stress in het ouderschap en erbuiten.
 • In het hier-en-nu genieten van de momenten met je kindje (oude zorgen over je kindje kun je loslaten).
 • Vertrouwen op je eigen gevoel en zo je eigen weg vinden in het ouderschap.
 • Beter communiceren met je kindje.
 • Vriendelijker zijn voor jezelf en je eigen grenzen bewaken.
 • Zelf weer lekkerder in je vel zitten, met minder zorgen, angsten en sombere gevoelens.

Mayke den Ouden

De 8-weekse Mindfulness training wordt gegeven door Mayke den Ouden van ‘Mindful Moments’.

” Tijdens mijn studie pedagogische wetenschappen en maatschappelijke opvoedingsvraagstukken heb ik veel geleerd over kinderen en over opvoeden. Hoeveel ervaring ik ook had met andermans kinderen, toen ik in 2016 zelf moeder werd leerde ik pas echt wat er allemaal bij komt kijken. Want hoe mooi het ook is om kinderen te hebben, er zijn momenten dat je uit balans raakt. Om me heen zie ik veel ouders worstelen met hun nieuwe rol als ouder. Een zwangerschap en ook de periode dat je net ouder bent kunnen het evenwicht in je leven verstoren. Het mooie is dat je zelf veel kunt doen om de balans te herstellen.”

When life throws you lemons…you make lemonade!

Met uit balans raken heb ik flink wat ervaring. Door een verkeersongeluk veranderde mijn wereld en alles wat ik kende. Mijn werk als onderzoeker op de universiteit van Amsterdam heb ik moeten opgeven. Ik ben jaren bezig geweest met herstellen en nog steeds niet helemaal ‘gezond’ volgens de artsen. Tijdens mijn revalidatie ben ik gestart met het beoefenen van mindfulness en yoga. Ik heb geleerd hoeveel je zelf kunt doen om je goed te voelen en tegelijkertijd te accepteren dat het leven soms anders loopt dan je vooraf had gepland. En dat dit ook oké is.

De balans hervonden

Ik heb sindsdien meerdere opleidingen afgerond op het gebied van yoga, mindfulness en massage, voor zowel volwassenen als voor kinderen. Dit heeft me enorm geholpen bij mijn eigen herstel. Nu wil ik mijn kennis en ervaringen graag delen met anderen. Wat mij het meest aanspreekt in mijn werk is de relatie tussen ouder en kind en dat echt contact maken met je kindje een wereld van verschil kan maken. Toen ik moeder werd heb ik dit zelf ervaren. Onze zoon had een lastige start met veel pijn, en wat ben ik blij dat ik iets voor hem kon doen, maar ook voor mezelf. Want door goed voor mezelf te zorgen, kon ik ook de beste versie van mezelf zijn voor hem.”

Hoe kan ik jou helpen?

“In mijn trainingen draait het om de relatie tussen ouder en kind en ècht contact maken met je kindje. Dit begint met goed voor jezelf zorgen. Want als jij lekker in je vel zit, dan is er ruimte en aandacht voor je kindje, zowel in de buik als daarna. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van mindfulness. Als je lichamelijk lekker in je vel zit, dan voel je je mentaal ook sterker en ben je flexibeler voor datgene wat op je pad komt. Mindfulness gaat voor mij over jezelf goed leren kennen, over leren genieten van wat er nu is, zodat je ook sneller aan de bel kunt trekken als er iets niet goed is. Uiteindelijk leer je gemakkelijker omgaan met de drukte en stress van alle dag en je leven zo in te richten dat zowel jij als je kindje er blij van worden. Dat is iets wat iedereen verdient en daarom wil ik jou hier graag bij helpen.” – Mayke

Praktische Info

 • Cursusdata voorjaar 2018:
  Woensdagochtend 21 en 28 maart, 4, 11 en 18 april en 9, 16 en 23 mei 2018
  Nieuwe cursus start vrijdagochtend 14 september 2018!
  Data: Vrijdagochtend 9.00-11.00 uur op 14, 21 en 28 sept, 19 & 26 okt, 9,16 en 23 november 2018
 • Locatie: studio Vandaan, Lange Viestraat 2, Utrecht*
 • Docente: Mayke den Ouden
 • Aanmelden: Je aanmelden voor de cursus kan via ons yogalesschema of direct hier voor de cursus die start in september. Fijn als je ons ook even een mailtje kan sturen op info@studiovandaan.nl.
 • * Locatie: Onze studio vind je op de Lange Vliestraat 2, Utrecht (De Planeet), tegenover de Beijenkorf. Omdat we in een erg groot pand zitten, komt de docente je bij de voordeur ophalen 5 minuten voor aanvang van de les; kom dus op tijd!

  Om de voordeur van ons pand te vinden: neem bij de ingang van ‘De Planeet’ de lift naar de 2e verdieping, daar zie je de voormalige HKU voordeur aan je rechterhand. Hier komen we je halen.