Wat als de roze wolk niet roze is? Becoming a Connected Mama

Kundalini Yogadocente Saskia Schepers vertelt:

De grootste uitdaging van mijn leven is ongetwijfeld de moeilijke jaren in het begin van mijn moederschap geweest. Ik heb een prachtige dochter (6) maar ik heb niet altijd van haar kunnen genieten zoals ik had gehoopt. Het krijgen van een kind heeft zo veel meer impact dan alleen de tijd die je anders moet indelen. Ik ben gezegend met een meisje dat al snel doorsliep, het was desondanks een 24-uursbaan die vooral zorgde dat ik geen ontspanning meer vond en in de weer bleef met flesjes, wasjes en ander huishoudelijke afleiding. En op de momenten dát er ruimte was voor ontspanning werd ik onrustig of werd ik me bewust van mijn vermoeidheid en werd ik somber.

Moederschap kan overweldigend zijn, je onzeker maken en je soms doen afvragen wie je nu ook alweer was vóór de komst van de baby. Er kwam een punt dat ik dacht: welke kleding draag ik ook alweer graag? Naar welke muziek luisterde ik ook alweer? Ik was mezelf kwijtgeraakt in het moederschap en heb me eenzaam en verloren gevoeld. Bij tijden had ik heimwee naar mijn oude zelf. Andere moeders leken volop van het moederschap te genieten en fluitend werk en privé te combineren. Wat was er mis met mij? Soms lees of hoor je iets terloops en blijken het jou gedachten te zijn. Ik zag Adèle’s Grammy acceptance speech en was hevig ontroerd omdat ik mezelf zo herkende in haar: “this pregnancy was the biggest blessing of my life. In becoming a mother I lost a lot of myself. And I struggled. Being a mum is really hard”.

Ik was gewend om de afleiding te zoeken in hardlopen, spinning en krachttraining en wat me uiteindelijk kracht heeft gegeven is zachtheid. Ik kreeg plotseling een achillespeesontsteking en was daardoor mijn uitlaatklep kwijt. Ik zocht yoga op als alternatief en kwam bij toeval in een kundalini yogales terecht. Voor mij een levensveranderende ervaring. De oefeningen vragen veel concentratie, doorzettingsvermogen en soms ook de uitdaging de controle los te laten. Kundalini yoga heeft vrijwel direct effect op lichaam en geest en ik voelde na de les de energie in mijn lijf stromen. Ik heb aan den lijve ondervonden wat kundalini yoga kan doen. Mij gaf het weer energie, een gevoel van mezelf zijn en bovenal perspectief. De combinatie van ademhalingsoefeningen, krachtige asana’s, meditatie en diepe ontspanning maken Kundalini yoga voor mij compleet en niet meer weg te denken uit mijn leven.

If you want to be passionate in life, consider the biggest challenge you faced and help the next person overcome it.

Ik ben al snel de Kundalini lerarenopleiding gaan doen en naast gangbare Kundalini lessen ‘Connected Mama’ lessen gaan geven. Connected Mama staat voor verbinding: met jezelf, met gelijkgestemden en het universum dat zorgt dat alles weer op zijn pootjes terecht komt. Ik heb ter ondersteuning van de lessen speciale Mama-Meditaties geschreven waarin veerkracht, identiteit, zelfcompassie, energie en perspectief centraal staan.

Er is niets mooier dan andere moeders laten ervaren wat kundalini yoga kan doen en een fijne setting creëren waar alles er mag zijn. Mama zijn zonder schone schijn. Om je een beetje op weg te helpen vind je hieronder een meditatie voor thuis. Fijne oefening gewenst!

Saskia Schepers

 

De 4 om 4 ademhaling voor energie en focus
Gesegmenteerd ademhalen geeft snel ontspanning doordat het je hartslag omlaag brengt en het tegelijkertijd energie geeft door de focus en bewustzijn die het vraagt. Met deze manier van ademhalen train je ook veilig je buikspieren. Veel vrouwen ervaren door gesegmenteerd ademhalen meer energie en minder stressvolle gedachten. En dat in maar een paar minuten.
Kom zitten in kleermakerszit met een rechte rug en je handen op je knieën, of ontspannen in je schoot. Sluit je ogen. Neem eerst een paar diepe ademhalingen. Adem dan in 4 snufjes in door je neus en in 4 snufjes uit door je neus. Als dat goed gaat en je meer uitdaging wilt, kan je er ook 8 om 8 van maken.
Blijf daarna nog even in stilte zitten.
Duur: 1 – 11 minuten.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie