Selecteer een pagina

Tijd voor een postpartum revolutie!

door

Bij studio Vandaan streven we naar meer aandacht voor de postpartum tijd, ofwel de kraamtijd: Die eerste zes bijzondere weken met je kindje direct na de geboorte. Waarom dat zo belangrijk is, vertelt doula Paulina in dit blog.

Tijd voor een postpartum revolutie!

Vier jaar geleden werd mijn tweede zoontje geboren. En een ding wist ik zeker. Die eerste weken wil ik anders laten verlopen dan de eerste keer. Zwanger zijn is een bijzondere periode, maar heeft ook een grote impact, na een bevalling-hoe die ook plaats vindt- heeft je lichaam hersteltijd nodig, alle hormonale veranderingen zijn niet niets. Een zachte landing werd mijn doel. En zo maakte ik een plan, zette mijn wensen op papier, schreef een brief naar mijn man, mobiliseerde mijn netwerk om voor mij en mijn peuter te (laten) zorgen. Ik zou mezelf helemaal in het zonnetje laten zetten. Massages, warme maaltijden en heel erg veel TLC. Bloed, zweet en kraamtranen, het mocht er allemaal zijn. Ik zou de postpartum koningin gaan worden. Het mezelf allemaal echt gunnen. Een concept echt totaal uit mijn comfort zone, die zich vooral kenmerkt in zelfredzaamheid en vooral niet om hulp vragen, maar gewoon lekker zelf oplossen. Veilig comfortabel en bekend, maar niet genoeg. Die les had ik inmiddels geleerd van de eerst keer. Ik wist- ik heb inmiddels een gezin, die belang heeft bij een gezonde moeder. Ikzelf, mijn fysieke en mentale gezondheid zijn belangrijk. Mijn herstel werd prioriteit. En wat een verschil heeft dit gemaakt. Mijn postpartum(de eerste 40 dagen) was een prachtige, doch nog steeds intensieve periode, maar ik voelde me gedragen, en zo fijn en geaard nadien. Het was een dag en nacht verschil met mijn eerste ervaring.

De geboorte van een moeder

Toen ik 8 jaar geleden moeder werd had ik eigenlijk totaal niet over de kraamtijd en eerste periode van het moederschap nagedacht. Met mij waarschijnlijk velen, al dan niet meesten. Het zit ook eigenlijk totaal niet in ons systeem. Het is niet hip genoeg voor de bladen. En als al, dan zien de moeders in de bladen er vaak ook nog eens net zo uit als daarvoor, maar met een blakende baby in de armen.

Tijdens de zwangerschap is de bevalling vooral een groot event waar je focus ligt, je zorgt voor de uitzet voor de baby, en als die er eenmaal is komt de kraamzorg, die helpt je wel op weg.. en dan? Een groot onbekend gebied waar ik en velen dus vanuit gaan dat het allemaal wel op z’n pootjes terecht komt. Zo ging het voor mij dus niet, het was heftig, heel erg eenzaam en overweldigend. Die pootjes leken meer op Bambi op het ijs. Onzeker, kwetsbaar en vooral alleen in dat hele proces. De kraamvisite kwam met name om de baby te zien, bracht grote Winnie de Pooh’s twee keer zo groot als mijn zoontje mee, kleertjes in maten waar hij al bijna uitgegroeid was en ging weer weg. De vraag hoe het met mij ging, kwam tussen neus en lippen, de beschuit kruimels door en het antwoord “niet zo goed” voelde niet als iets waar ruimte voor was.

Dat de postpartum een barings proces in zich zelf was had niemand mij verteld. De identiteitsshift en het fysieke, emotionele herstel wat allemaal tegelijkertijd plaats vindt is immens. Je baart in die periode de moeder in jezelf, vooral bij die eerste.. wat als we daar allemaal zo naar keken, en dit ook werkelijk zouden erkennen. We zouden de nieuwe moeders welzijn prioriteit stellen! En waarde hechten aan de voorbereiding ook voor de vrouw.

Dit is waarom postpartum periode eigenlijk net zo veel aandacht, zachtheid en respect verdient als de bevalling. Het is een tijd waarin hechting en herstel centraal horen te staan, het ontdekken van elkaar als nieuwe gezin. Rusten en jezelf laten voeden op alle vlakken, is géén luxe, maar een noodzaak. Onze cultuur lijkt de boodschap uit te dragen dat dit blijkbaar niet zo heel belangrijk is. Snel pogen we weer om terug te keren naar hoe het was. Terwijl het juist een verandering is, een krachtige transformatie, naar een nieuwe Jij. Een moeder.

Ik zeg: Het is tijd voor een revolutie! Vrouwen verdienen dit, hun kinderen, de gezinnen waar ze deel van uit maken, zijn de toekomst. Een goede start voor de vrouw als moeder maakt zo veel verschil. Over de hele wereld zie je tradities vanuit verschillende culturen (van India volgens de Ayurveda, in de traditionele Chinese geneeskunde, Marokko tot Mexico) een geadviseerde lange rust periode van 40-42 dagen na de bevalling, waarin de moeder veel bedrust houdt, wordt verzorgt, omhult met warmte, gevoed met warme voedende maaltijden en met liefde wordt omringt, terwijl ze haar pasgeboren baby voed en bijkomt na de bevalling. Want goede zorg voor de moeder brengt goede zorg voor haar kindje. Als afsluiting van de rust periode worden rituelen uitgevoerd. Zoals het prachtige “rebozo sluitings ritueel” uit Mexico.

Vanuit een goed fundament groeit een sterke mama en papa. Het is een investering in jezelf, je energievoorraad en een goed herstel voor moeder en kind. Volgens de Ayurveda zelfs een fundament dat gelegd wordt voor de komende 40 jaar “40 days for 40 years” van een goede postpartum naar een goede menopauze. From Maiden to Mother, Mother to Crone. En de community helpt de vrouwen ook enorm bij die belangrijke transities.

 

Voorbereiding op de 40 daagse rust period

Bij Studio Vandaan geef ik sinds mei vorig jaar de Post Partum Prep workshop.

Daarin vertel ik vrouwen, wat ik toen, 8 jaar geleden zo ontzettend graag had willen weten, wat ik zelf heb geleerd en ervaren, en inmiddels ook met clienten die ik in de postpartum periode begeleid, en hoe zij het voor zich zelf makkelijker kunnen maken.

Een manier om het tastbaarder te maken is door al in je zwangerschap het schrijven van een kraamplan. Een kraamplan is net als een bevalplan een plan van 1-2 A4tjes waarin jouw wensen staan omschreven en net als bij een bevalplan is het proces van jezelf informeren net zo belangrijk als het plan zelf: alle opties leren kennen en in kaart brengen hoe jij het nou werkelijk wilt. Er zijn enorm veel opties omtrent zorg, voeding, beweging en herstel. Het in kaart brengen voor jezelf wat jij nodig hebt, hoe jij in elkaar zit en wat jij persoonlijk nodig hebt om bij te komen, wat je voed en wat je energie juist slurpt is ook heel belangrijk. Zodat die postpartum echt een feestje kan worden, een waarin jij gevierd wordt en verwelkomt in het moederschap.

Bedenk ook vóór de bevalling wat jij wil en hoe je het allemaal gaat organiseren. Wil je bijvoorbeeld een postpartum doula, nadat je kraamverzorgster naar huis is, wil je een masseuse die aan huis komt of ga je je vrienden vragen om voor je te koken. Wil je een postnatale yoga les aan huis? Hoe zorg je dat je inderdaad voldoende rust krijgt? Wie gaat je helpen? De rol van je partner hierin en hoe hij (net als bij een bevalplan) jou zal helpen om te zorgen dat alles gaat zoals jij het graag wil. Papa’s kunnen ook echt heel veel, en maak ook ruimte voor hem om zacht in het vaderschap te landen. Al deze dingen kan je daarin beschrijven.

Ga er helemaal voor! Deze tijd is zo speciaal en uniek, jij verdient het. Hier vind je alle info over en de geplande data van Paulina’s Postpartum Prep Workshop

Over de Auteur:

Paulina Glapinsky is Doula & Babymassage docente en moeder van twee zoontjes (’11 & ’14). Ze werkt al jaren als geboorte en postpartum doula in Utrecht eo. Ze is bevlogen en gepassioneerd in het werk dat ze doet en ze gelooft dat iedere vrouw en haar partner, warme continue persoonlijke ondersteuning tijdens en na de bevalling verdient. Haar kernwaarden zijn autonomie, enthousiasme, geborgenheid , humor, nuchterheid en empathie.