Zwanger in Corona-tijd

Door: Eveline Spree

Lieve (aanstaande) mama,

 

Het is oke.

Het is spannend en onzeker, maar het is oke.

Meebewegen met dat wat zich aandient. In vertrouwen blijven. Loslaten daar waar je geen controle over hebt, en daar waar je wel kan kiezen, bewuste en goed geïnformeerde keuzes maken. Invloed uitoefenen daar waar je kan, binnen de gegeven context. Steeds in verbinding blijven met het hart. Vertrouwen op je intuïtie.

 

Dat is wat wij vrouwen willen meegeven. Dat is wat ik uitdraag in mijn werk bij Studio Vandaan. In vertrouwen toeleven naar de geboorte van je kindje. Steeds weer voelen wat echt belangrijk voor je is. In alle omstandigheden, altijd. En nu in het bijzonder.

 

Zwangere vrouwen worden niet als risicogroep beschouwd. Het Covid-19 virus wordt niet gemakkelijk overgedragen van moeder op de baby in de buik (verticale overdracht). Babies en kinderen zijn minder vatbaar voor Corona en de symptomen bij babies zijn milder. [1]

 

Er wordt opgeroepen om thuis te bevallen. Dat kan jij! Vertrouw maar op je lijf.

Mocht je toch naar het ziekenhuis moeten, weet dan dat de Nederlandse ziekenhuizen een van de meest hygiënische ter wereld zijn. Dat ze daar allerlei maatregelingen treffen om te zorgen dat jij het goed maakt en dat je kindje gezond ter wereld komt.

 

Maak je je toch druk? Geef ruimte aan je onzekerheid, zorgen of spanning. Schrijf of klaag het even lekker van je af. Alle emoties mogen er zijn.

 

En bedenk je dan ook:

De huidige maatregelingen dwingen je om thuis te blijven, geen sociale interacties aan te gaan. Je wordt nog meer uitgenodigd je aandacht naar binnen te richten, te cocoonen. Wat zal je zwangere lijf je dankbaar zijn! Je hoeft of kan er niet meer er op uit. Leg je er maar bij neer. Neem maar tijd voor jezelf en voor je babietje. Het is oke.

 

Kraamtijd

En wat als je kindje er eindelijk is? Wellicht sta je te popelen om je pasgeborene aan de wereld te tonen. Wellicht moet je nu noodgedwongen bezoekjes missen van opa en oma of van je lieve vrienden. Wellicht kruipen de muren op je af. Een lange kraamtijd zonder bezoek.

Maar het is ook een kans. Een kans om echt tijd met elkaar te hebben en je diep te verbinden met je kindje. Een kans om meer op jezelf en je moederschap te vertrouwen i.p.v. op goedbedoelde maar niet altijd helpende adviezen van anderen.

En het is voor een babietje zo fijn om rustig te wennen aan zijn ouders. Niet opgepakt worden door die ene vervelende oudtante. Minder andere geuren, stemmen, geluiden, prikkels. Baby kan zich laven aan liefde en de nabije vertrouwdheid van papa en mama.

 

Partner

Misschien kan je partner ook niet naar zijn werk? Zo worden de 5 magere dagen kraamverlof ineens weken en heeft je partner ook de kans om te zorgen en een goed fundament te leggen voor een toekomst als gezin met elkaar. En als je teveel op elkaars lip zit? Een uitgelezen kans om te oefenen met compassie. Om elkaar liefde te geven en fouten te gunnen. En even flink vitten kan soms ook de lucht klarenJ

 

Het is een gekke situatie, maar we moeten het ermee doen. Alleen de tijd zal uitwijzen hoe de situatie rond Corona zich ontwikkelt. Ondertussen kunnen contact hebben met elkaar via internet. We kunnen lezen. We kunnen bellen. We kunnen liefhebben. We kunnen ouderwets kaartjes sturen. We mogen nog naar buiten. Er is nog te eten. Er is voldoende WC papier. Er is voldoende liefde. En jij als zwangere vrouw of pasgeboren mama mag je aandacht richten op je kindje. Het is oke.

 

Eveline Spree, Zwangerschapsyogadocent Studio Vandaan

 

 

[1] Although babies and children can catch the virus, fewer cases of illness from the disease have been seen in this age group compared to adults. Babies and children are also thought to be less likely to become severely ill as a result of getting the virus. https://www.babycentre.co.uk/a25037704/coronavirus-covid-19-in-babies-and-children

 

Zwangere vrouwen werden eerst uit voorzorg als risicogroep beschouwd. Nu is er eenduidigheid vanuit de medische en wetenschappelijke wereld: zwangeren behoren niet tot een risicogroep voor COVID-19

https://www.kindengezin.be/gezondheid-en-vaccineren/ziek/coronavirus/#Zwangere-vrouwen

 

We zien dat infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden