Hoe kan je je vrouwelijke gezondheid ondersteunen met Warmte?
Warmte – zolang het niet tè warm is, houdt iedereen er toch van om lekker warm te zijn? Zeker wij als vrouwen. Aangename warmte is op verschillende manieren en om uiteenlopende redenen goed voor onze vrouwelijke gezondheid; het ondersteunt de werking van ons lichaam én draagt bij aan je vruchtbaarheid. Nu de dagen korter en kouder worden en het zelfs in huis fris kan voelen, is het hoog tijd om het thema warmte eens op de kaart te zetten en je te helpen om warm de herfst en winter door te komen. Met deze praktische tips zal je het niet snel koud hebben!
Aangename warmte is ondersteunend voor je vruchtbaarheid omdat het zorgt voor:
- Ontspanning van lichaam en geest
- Energiebesparing in je lichaam
- Een Warme Baarmoeder
- Warme Nieren en Bijnieren
Breng zelf warmte in je leven met:
- Warme Voeding
- Warme Buikmassage
- Zelfcompassie
Je leest er alles over in de blog hieronder.
Ontspanning
Laten we beginnen met een van de belangrijkste rollen die warmte speelt in ons leven;
In een aangenaam warme omgeving kan je beter en dieper ontspannen. Denk aan een heerlijk warm bed; onder een dekentje op de bank of warm ingestopt tijdens shavasana (de eindhouding in yoga), of tijdens een dagje sauna. Ieder mens gedijt goed en voelt zich prettig bij aangename warmte. In een koude omgeving staan we veel meer ‘aan’ en voelen veel mensen zich niet helemaal senang en kan het bij hen zelfs zorgen voor spanning en stress en de aanmaak van adrenaline en cortisol; de stresshormonen.
Een belangrijke factor die je vruchtbaarheid beïnvloedt is de mate van (interne en externe) chronische stress die je ervaart in het gewone leven en de bijbehorende aanmaak van cortisol. Hoeveel stress je ervaart hangt nauw samen met je leefstijl: Werk je veel en/of hard, moet je veel reizen voor je werk, vind je je werk stressvol of heb je problemen in je familie of je relatie? Dit kan langdurige (chronische) stress en een (te) grote en (te) lange productie van cortisol veroorzaken wat een nadelig effect heeft op je vruchtbaarheid – als ook op je algehele mentale en fysieke gezondheid.
Aangezien structurele en diepe ontspanning en het reduceren van het dagelijkse stress- en cortisol niveau zo belangrijk zijn voor je vruchtbaarheid, is warm zijn en blijven een hele praktische manier om zelf je vruchtbaarheid te ondersteunen. Je kan denken aan warme (bv. wollen) kleding en sokken of sloffen in huis dragen, een petje of hoed dragen buiten (de meeste lichaamswarmte verliezen we immers via ons hoofd), aan het regelmatig bewegen op een dag dat je (thuis) bijvoorbeeld achter de computer werkt, en aan af en toe een bezoekje aan de sauna. Kan je zelf nog meer manieren bedenk om je zelf warm, comfortabel en ontspannen te houden?
Energiebesparing
Onze standaard lichaamstemperatuur ligt tussen de 36,5 en 37,5 graad. Als je water voelt van die temperatuur dan is dit best warm. Het lichaam werkt continue om op temperatuur te blijven en dit kost, uiteraard, behoorlijk wat energie. Bevinden we ons in een koude omgeving, dan is het lichaam harder aan het werk om op temperatuur te blijven dan als je jezelf al warm houdt met beweging en warme kleding. Zo houd je meer energie over voor die belangrijke processen in je lichaam die bijdragen aan je vruchtbaarheid; zoals een goede vertering van je eten, de opname van voedingsstoffen, je bloedsomloop, het transport en de afgifte van hormonen in je lichaam.
Warme baarmoeder
Je baarmoeder is een ontzettend bijzonder orgaan; het is de plek waar nieuw leven kan beginnen en groeit! Je kan je dit orgaan voorstellen als een ‘kamer’ voor een toekomstige zwangerschap en kindje, en het dus een fijne, warme en comfortabele plek mag zijn waar een eitje goed bevrucht kan worden en kan innestelen en een kindje mag gaan groeien. Dat vraagt om een goede positie, een goede doorbloeding en een goede temperatuur van en in je baarmoeder.
Hoewel je normaliter misschien niet zo bezig bent met dit orgaan, is het met name wanneer je zwanger wenst te worden, dan ook dé aangewezen plek in je lichaam om je aandacht op te gaan richten. Een toekomstige zwangerschap is voor een groot gedeelte afhankelijk van het functioneren van jouw baarmoeder en dus vraagt dit orgaan bewuste aandacht, warmte en een flinke dosis TLC (tender love & care).
Hoe is jouw relatie met jouw baarmoeder? Dit klinkt misschien als een vreemde vraag; maar eigenlijk is het heel logisch; dat wat aandacht krijgt groeit en bloeit immers. Een van de manieren om je baarmoeder bewuste aandacht te geven is door te zorgen voor warmte; een warm (zijde-wollen) hemdje dat je in je broek stopt, een buikmassage met warme (sesam) olie (zie onder) en warme gedachtes die je erheen stuurt (ondanks dat je soms het gevoel hebt dat je baarmoeder je in de steek laat). Om je hierbij een beetje te helpen vind je hier een ontspannende ‘Womb Awareness-meditatie’:
Buikmassage met warme olie
Met een aandachtige buikmassage met warme, verwarmende olie (zoals sesamolie) ondersteun je de doorbloeding in het gehele buikgebied wat ten goede komt aan de opbouw van het baarmoederslijmvlies, de innesteling van een bevruchtte eicel en de afvoer van afvalstoffen uit dit gebied. Bovendien brengt massage het zenuwstelsel tot rust en helpt het je baarmoeder haar juiste, natuurlijke stand in het lichaam te vinden. Hierdoor help je je hormoonbalans te herstellen en kan de kwaliteit van je eicellen verbeteren. De stofjes die vrijkomen tijdens de massage (zoals oxytocine) zorgen er bovendien voor dat je lekkerder in je vel zit en je je minder rusteloos of gehaast voelt.
Hoewel je van harte welkom bent bij ons voor een uitgebreide Womb & Fertility Lichaamsmassage, kan je ook zelf aan de slag met een herstellende en ondersteunende buikmassage, of dit samen met je partner doen. Met deze online mini-cursus Fertility Zelfmassage, leer je hoe je meteen van start kan gaan.
Warme (bij)nieren
Wist je dat je lichaam ook kampt met interne stress wanneer je vochtbalans niet op orde is? Wanneer je niet voldoende water drinkt werken belangrijke lichaamsprocessen minder goed, zoals de afscheiding van afvalstoffen, bijvoorbeeld via je urine en het op peil houden van je bloeddruk. Je nieren spelen een belangrijke rol bij het in orde houden van de vochtbalans in het lichaam én ze reguleren de bloeddruk.
Nieren filteren je bloed waarbij ze de goede stoffen in je bloed laten terugkeren en voeren de afvalstoffen naar de blaas om via de urine het lichaam te verlaten; ze zijn dan ook een cruciale filter in het lichaam. Zij functioneren alleen goed wanneer er voldoende vocht in het lichaam aanwezig is en daarom moet je altijd voldoende drinken, maar zeker, wanneer je een kinderwens hebt. We willen dan alle soorten van stress in het lichaam zo veel mogelijk vermijden; dus ook de interne stress die uitdroging tot gevolg heeft.
Goed zorgen voor je nieren is dus belangrijk. De nieren bevinden zich in de onderrug en zijn erg gevoelig voor kou en vocht. Omdat je nieren houden van warmte, houd je ze lekker warm door je onderrug nooit bloot te laten zijn – vooral niet op de fiets – en verwarm je lichaam van binnenuit met warme voeding (zoals soepen, curries en stoofpotjes). Je nieren kloppen is een eenvoudige zelfmassagetechniek die de nier-energie verhoogt en je nieren activeert. Rol je vuisten tot een bal en begin met kloppen op je onderrug waarbij je van de ruggengraat naar buiten beweegt en weer terug. Zo stimuleer je de bloedsomloop, breng je er warmte heen en activeer je de werking van je nieren.
Bovendien zijn je nieren (fysiek en energetisch) verbonden met de bijnieren; kleine hormoonproducerende organen wiens functioneren van groot belang zijn voor jou als wensmoeder. Bijnieren spelen een belangrijke rol in de productie van de stresshormonen adrenaline en cortisol. Veel angst en/of chronische stress kunnen leiden tot uitputting van de bijnieren. Aangezien de bouwstenen voor deze stresshormonen uit dezelfde voorraad komen als de bouwstenen voor onze geslachtshormonen, willen we de productie van de stresshormonen zoveel mogelijk inperken; zowel voor lichaam als geest.
Warme voeding
Naast de bovengenoemde praktische tips, vormt warme en verwarmende voeding de sleutel: het draagt direct bij aan het op peil houden van je lichaamstemperatuur, ondersteunt een warme baarmoeder én warme (bij)nieren. Bovendien is gekookt, warm eten veel beter verteerbaar voor het lichaam (zeker in de koudere seizoenen) dan een rauwe salade. Door koud eten en koude dranken te vermijden, voorkom je dat je lichaam veel energie verspilt aan de verwarming ervan én ondersteun je de opname van voedingsstoffen die van belang zijn voor de opbouw van goede ei- en zaadcellen.
Naast warm eten; zijn in de koude maanden ook ‘verwarmende’ producten van groot belang. Vanuit de Ayurveda; de eeuwenoude Indiase geneeskunst waarin goede voeding centraal staat en gezien wordt als het beste medicijn, raadt men al eeuwen aan om in de herfst en winter het soort eten dat je eet, de manier waarop je eet en de producten die je eet, aan te passen. Hierbij is ‘warmte’ van groot belang.
Eet met name verwarmd eten (stoom, kook je groentes of verwerk ze in stoofpotjes) en kies voor voedingsmiddelen met een verwarmend effect, zoals de verwarmende specerijen als kaneel, gember, kardamom, kruidnagel, zwarte en chilipeper, knoflook, komijn, mosterd, cacao, rozemarijn en oregano, groentes als; pompoen, aubergine, paddenstoelen, gekookte spinazie, tomaten, spruitjes, en fruit zoals dadels, rijpe bananen, pruimen, cranberries en perzik.
Het is dan ook aan te raden de volgende voedingsmiddelen juist te vermijden, zoals ijs (zeker als toetje omdat dit het warme proces van je vertering ‘doodslaat’), koud water (zeker tijdens je warme maaltijd), rauwe salades, yoghurt, milkshakes en smoothies met bevroren fruit, voedsel direct uit de koelkast. Het is niet voor niets dat ze in India over een legio warme toetjes beschikken vol heerlijke verwarmende specerijen die je vertering een boost geven! Je kan hierbij denken aan het heerlijke kheer (rijstenpap).
Warm zijn voor jezelf: Zelfcompassie
Warmte kan je ook op een andere manier in je leven brengen om deze fase net iets draaglijker te maken: Door warm en vriendelijk te zijn voor jezelf en het beoefenen van zelfcompassie. Vaak zijn we als moderne vrouwen zo streng voor onszelf; we moeten én goed werk afleveren, én een leuke vriendin en partner zijn, én sociaal, fit en bij de tijd zijn én op de hoogte blijven van wat er speelt in de wereld. We krijgen dagelijks zoveel prikkels op ons afgevuurd dat het moeilijk is je eigen grenzen te bewaken en goed bij jezelf te blijven. Merk je dat je vaak best streng bent voor jezelf? Word je boos op jezelf of je lichaam als er iets misgaat of je opnieuw niet zwanger blijkt te zijn? Probeer eens te reageren op jezelf zoals je op een goede vriendin zou reageren in dezelfde situatie; vaak ben je dan veel meelevender, begripvoller en zachter. Waarom gunnen we onszelf deze lieve woorden niet, juist nu je in een pittige levensfase zit? Jij bent toch ook maar een mens?
Omring je met warme mensen. Deze fase in je leven kan behoorlijk uitdagend zijn; wellicht lijkt het alsof iedereen maar zomaar zwanger wordt en voelt het alsof je de enige bent bij wil het niet wilt lukken. Technisch gezien is dat echt niet zo, maar dat doet niet af aan het eenzame gevoel wat je soms kan overvallen. Deze fase kan ontzettend alleen voelen en dan is het erg belangrijk om je te omhullen met warmte en liefde en lieve mensen die weten waar je mee zit of mee bezig bent. Misschien vraagt dit soms om wat kritischer te zijn op waar en met wie je tijd doorbrengt, maar dit alles kan helpen zodat je voelt dat je ondersteund wordt en je er niet alleen voor staat in jouw proces naar een toekomstige zwangerschap.
Zelfcompassie vraagt oefening. Wellicht helpt deze Zelfcompassie-oefening voor je thuis je op weg.
Heb je behoefte aan meer van dit soort oefeningen? De mentale component is een belangrijk onderdeel van onze Online Fertility Yogacursus. Hier lees je er alles over.
Heb je vragen over iets uit deze mail?
Laat het ons weten op info[@]studiovandaan.nl