Fertiliteitsyoga

Fertiliteitsyoga

De invloed van dagelijkse, langdurige en/of chronische stress op ons lichaam en onze hormonale balans is niet te onderschatten en kan op allerlei manieren het optimaal functioneren van het lichaam in de weg staan. Zolang je lichaam in een (zekere mate van) overlevingsstand verkeert, zal zwanger worden geen prioriteit voor je lichaam zijn. Zowel je mentale als fysieke ontspanning vormen dan ook de sleutels tot een verhoogde vruchtbaarheid en dat is waar we met Fertiliteitsyoga nu precies mee aan de slag gaan door middel van specifieke yoga oefeningen, bewuste ademhaling, meditatie en diepe ontspanning.  Het doel van de lessen is om je verschillende handvatten aan te bieden waar je thuis mee aan de slag kan om zo de meest optimale omstandigheden te creëren voor een toekomstige zwangerschap.

Fertiliteitsyoga

Wil je fertiliteitsyoga eens proberen? Iris geeft maandelijks een Live-Stream extra lange fertiliteitsyogales. Zie ook ons yogaschema voor de nieuwste data.

Nieuwe data:
Do 22 april 2021, 20.00 – 21.30u
Do 27 mei 2021, 20.00 – 21.30u
Do 24 juni 2021, 20.00 – 21.30u

Aanmelden? Je bent van harte welkom! Om je in te kunnen schrijven heb je de juiste lescredit nodig. Deze vind je in onze webshop onder strippenkaarten. Als je de credit hebt gekocht, kan je je vervolgens via het yogaschema inschrijven voor de les van je keuze. Je hebt geen yogaervaring nodig om mee te doen!

Yogadocente: Iris Verstappen

Iris kan je met recht een duizendpoot noemen. Ze is yogadocente, doula en een expert op het gebied van alles rond de vrouwelijke hormonen van menstruatie tot en met de postpartum tijd. Maandelijks geeft zij een live-stream fertiliteitsyogales via Zoom voor vrouwen met een kinderwens. Je bent altijd van harte welkom; of je nu net aan het proberen bent, al een tijd bezig bent of in een medisch traject zit.

Iris is  Holistische Cyclus mentor, Hormooncoach, Yogadocente en Doula met een achtergrond in medische antropologie & vrouwenstudies. Ze is gekwalificeerd in vrouwengezondheid, heeft getraind met traditionele vroedvrouwen en is trauma-informed in al haar werk.

Haar werk centreert zich rond onze menstruele en levenscycli van “periods to postpartum”. In al haar werk ligt de focus op educatie over onze lichamen, het maken van geïnformeerde keuzes en het cultiveren van een thuisgevoel in ons lichaam — in elke fase van ons leven. 

Iris creeert veilige ruimtes voor mensen zodat ze thuis kunnen komen in zichzelf en hun cyclus, meer cyclisch kunnen leven en meer in flow kunnen zijn met hun innerlijke ritme ipv er tegenin te gaan. Iris biedt haar werk aan in de vorm van online coaching, cursussen, cirkels en retreats, en haar gratis online community Womb Wellness Circle  Meer info over Iris: Website: www.cycleseeds.com / Instagram: @cycleseeds / Podcast: The Planting Seeds Podcast

Nu beschikbaar:

De Online Fertiliteitsyogacursus!

Omdat we graag vrouwen uit heel Nederland én je ook tijdens de Corona-crisis willen kunnen ondersteunen, is er nu een online versie van de complete fertiliteitsyogacursus beschikbaar. De cursus bestaat uit 6 uitgebreide yogalessen met ieder haar eigen thema, bijpassende achtergrondinformatie en praktische tips & tricks. De cursus is geen quick-fix maar is bedoeld om je te helpen structurele veranderingen te maken die een toekomstige zwangerschap ondersteunen.  Hier lees je er alles over.

“Super fijne cursus. Vond het vooral fijn om met vrouwen te zijn die in een vergelijkbare situatie zitten, ik voelde mij voor even minder eenzaam en daardoor meer ontspannen. De yoga was fijn en goed te doen, de onderwerpen ook interessant. Het groepsverband is heel fijn, daarnaast ontvang je veel informatie en helpt het ook ontspannen in een moeilijke tijd. Win win :-).”

– Janneke, Maart 2020

5-Weekse LIVE Cursus Fertiliteitsyoga in Utrecht

Meer kans op zwangerschap met fertiliteitsyoga? Dat klinkt misschien vreemd, maar zo gek is het niet! Het is zelfs heel erg logisch. Stress, spanning, slechte voeding en een drukke levensstijl kunnen allen van invloed zijn op onze vruchtbaarheid. Door meer aandacht te geven aan ons lichaam, meer te ontspannen, beter te slapen en gezonder te eten, vergroot je je vrouwelijke gezondheid, wat gunstig is als je natuurlijk probeert zwanger te worden én als in een medisch traject zit.

Tijdens de 5-weekse live cursus gaan we aan de slag met zowel theorie als met uitgebreide fertiliteitsyogalessen, zodat je na de cursus er thuis mee aan de slag kan en helemaal zelf een goede voedingsbodem kan creëren voor een toekomstige zwangerschap.

Liever een fertiliteitsyoga-privéles op een dag en tijd van je keuze via een Live-Stream verbinding? Dat kan ook! Mail ons gerust voor een afspraak!

De 5-weekse Cursus Fertiliteitsyoga:

 • Vergroot je mentale kracht en weerbaarheid in een moeilijke tijd.
 • Ontspant je lichaam en geest en helpt je ruimte maken voor nieuw leven.
 • Bevordert je lichamelijke fitheid en de bloedsomloop in voor vruchtbaarheid belangrijke gebieden.
 • Stretcht je spieren en maakt het lichaam soepeler en zachter.
 • Helpt het balanceren van de precaire hormoonbalans in je lichaam.
 • Ondersteunt ontspanning, mentale rust en een betere slaap.
 • Biedt je verschillende praktische handvatten en oefeningen voor thuis inclusief toegang tot documentatie, video’s en geluidsbestanden.
 • Leert je over de rol van goede voeding voor je vruchtbaarheid.
 • Geeft ruimte voor vragen en uitwisseling met andere meiden.

Cursus FertiliteitsYoga

5-weekse cursus op locatie in Utrecht

Tijdens deze cursus besteden we met name aandacht aan één van de meest krachtige instrumenten om vruchtbaarheid te bevorderen: ontspanning. Ontspanning is te bereiken op verschillende manieren. In de lessen, met ieder haar eigen thema, ontdekken we welke verschillende manieren dit zijn en wat het beste bij jou persoonlijk past.

De invloed van dagelijkse, langdurige en/of chronische stress op ons lichaam en onze hormonale balans is niet te onderschatten en kan op allerlei manieren het optimaal functioneren van het lichaam in de weg staan. Zolang je lichaam in een (zekere mate van) overlevingsstand verkeert, zal zwanger worden geen prioriteit voor je lichaam zijn. Zowel je mentale als fysieke ontspanning zijn de sleutels tot een verhoogde vruchtbaarheid en dat is waar we met Fertiliteitsyoga nu precies mee aan de slag gaan door middel van specifieke Yoga oefeningen, Meditatie, Zelfreflectie, Voeding & Massage. De lessen bestaan uit een deel theorie en een groot gedeelte praktijk in de vorm van yogabeoefening en meditatie. Het idee is dat we je een serie handvatten bieden om thuis mee aan de slag te gaan zodat je je leven zodanig kan inrichten dat ontspanning er een belangrijke(re) rol in speelt en je zo de meest optimale omstandigheden creëert voor een zwangerschap.

Docente Fertiliteitsyogacursus:

Daniëlle van Grieken

Daniëlle is gecertificeerd Fertiliteits-, Zwangerschaps- en Vinayasa yogadocente en eigenaresse van studio Vandaan. Ooit werkte ze als historisch wetenschapper, maar ze is veel gelukkiger sinds ze haar hart volgt en alleen nog maar werk doet waar ze in gelooft. In 2017 rondde ze de Fit for Fertility docentenopleiding af bij Rika Lukac en werkt sindsdien ook als fertiliteitsyogacoach voor vrouwen met een kinderwens. Begin 2019 beviel ze van haar zoontje Faro.

Lees meer over Daniëlle

“Ik vond het een fijne en waardevolle cursus. Voor mij is het een soort keerpunt geweest in mijn proces. Ik heb de opdracht aan mezelf gegeven om meer stil te zijn bij wat ik voel en yoga helpt daarbij. Ik vond de afwisseling van ‘theorie’ en de oefeningen in een les heel fijn. Het contact met anderen en diens verhalen vond ik erg fijn om te merken dat je niet alleen bent.” Deelneemster Jan 2019

Wat doen we tijdens de cursus?
De lessen uit de cursus bestaan ieder uit een een deel theoretische achtergrond en een aanzienlijk gedeelte besteden we aan het beoefenen van de Fit for Fertility -oefeningen zoals yoga, meditatie en/of massage. Het doel is dat de series uit de cursus een onderdeel worden van je dagelijkse leven zodat je een levensstijl kan ontwikkelen waarin ontspanning een belangrijke rol speelt en die ondersteunend is voor zwangerschap. De cursus bestaat uit verschillende, maar sterk verbonden modules:

 • de invloed van spanning en stress op vruchtbaarheid;
 • mentale stress en zwanger worden
 • de bijdrage van yoga, adem & meditatie aan ontspanning en je vruchtbaarheid
 • de bijdrage van (zelf)massage aan ontspanning en je vruchtbaarheid
 • de invloed van voeding op je vruchtbaarheid

Tijdens de cursus bespreken we onder andere:

 • de invloed van (chronische) interne (fysieke) en externe (mentale) stress & spanning op onze hormoonbalans en hoe dit op het fysieke niveau impact heeft op de wens om zwanger te worden;
 • de invloed van emoties, mentale spanning & stress op zwanger worden. We besteden aandacht aan de manieren om zelf mentale stress in jouw leven te onderzoeken en te verminderen.
 • wat regelmatige en specifieke yogabeoefening, (adem) meditatie kan betekenen voor je vruchtbaarheid en hoe je hiermee thuis zelf aan de slag kan.
 • hoe regelmatige en specifieke (zelf)massage invloed heeft op de doorbloeding van je lichaam en bijdraagt aan ontspanning en je algehele welzijn.
 • de invloed van voeding op vruchtbaarheid en hoe goede en gezonde voeding ondersteunend kan zijn voor je lichaam, je gemoedstoestand en je kansen om zwanger te worden.

De yoga-oefeningen zijn heel toegankelijk, ook als je nog nooit yoga gedaan hebt. De yogahoudingen en oefeningen zijn op vinayasa flow en yin yoga geïnspireerd en zijn specifiek geselecteerd vanwege hun ontspannende effect, hun positieve werking op de bloedsomloop en de activatie van hormoonproducerende klieren en organen.

Praktische info:

 • Duur: De Fertiliteitsyogacursus beslaat 5 sessies van 2 uur.
 • Lesdata: vanwege de verscherpte Corona-maatregelen zijn er nog geen nieuwe data voor 2021. Wil je graag al zelf aan de slag: kies dan voor de uitgebreide online fertiliteitsyogacursus.
 • Het cursustarief is €185,00 voor de gehele cursus van vijf sessies.
 • Groepsgrootte: de groep is bewust klein; maximaal 8 dames.
 • Docente: Danielle van Grieken
 • Locatie: studio Cremerstraat, Cremerstraat 390, Utrecht. (Nabij Majellapark, Nieuw Engeland). Betaald parkeren voor de deur, en op 5 min met de bus vanaf Utrecht CS.
 • Heb je vragen of wensen? Neem even contact op met Daniëlle op info@studiovandaan.nl
“De cursus was top! Een waar cadeautje aan mezelf. Het voldeed boven mijn verwachtingen.
Ik was zo verdrietig en ja, erover praten met vriend, en met vrienden/familie/collega’s helpt wel maar het is echt een verademing om met mensen te zijn die in soort dezelfde situatie zitten. Erg fijn en opluchtend gevoel om mijn verhaal te delen. En dan is deze cursus niet alleen theorie, wat ook heel interessant en zinvol was , maar ook uitvoering = yoga. Echt perfecte combinatie vind ik.  Deze cursus was voor mij een soort therapie, en ik voelde mij herboren en sterker na deze cursus. Hier krijg je handvatten waar je echt wat aan hebt op gebied van vruchtbaarheid etc… En het is zo een mooie basis voor mezelf, als vrouw zijn. Het is een hele waardevolle basis geweest, deze cursus; voor mijzelf, en iedereen in mijn gezin. Ik ben veel geduldiger dankzij de gouden draad ademoefening.
Ik vond alle onderdelen heel interessant. Het was zo volledig compleet, zo veel prachtige informatie, eigenlijk wel alles wat ik nodig had. Zelfs bij de laatste, zelfmassage dacht ik eerst even een beetje van; dit hoef ik niet zo. Maar het was een van de verrijking die ik heb meegekregen! Erg leuk en vernieuwend voor mij. Ik zou de cursus absoluut aanraden!
LoraZomer 2018

“Ik vond het even spannend of het ook een cursus voor mij zou zijn, in de zin van geen lange geschiedenis van proberen-en-niet-lukken, of IVF-achtige trajecten. Maar ik voelde me heel welkom, op m’n plek, en had elke woensdag zin om naar de yoga-avond te gaan.

Ook het op wekelijkse basis oefenen geeft weer altijd een fijn ritme. Ik keek ook altijd uit naar de mail met informatie, na de les. Het was altijd fijn dat in rust even door te nemen en zelf te kijken wat ik eruit meepikte en welke oefeningen ik wel/niet deed. Het voelde als een cursus vol vrijheid en ruimte om het op je eigen manier te doen. Dat stimuleert mij altijd meer dan wanneer iets schools is, of ik het idee heb dat er dingen verwacht worden.

Fijne plek, fijne mensen, even een moment voor jezelf en delen met andere vrouwen. Ik vond jouw manier van de groep leiden ook heel prettig. Echt leiden/voorzitten met je kennis en ervaring, maar tegelijkertijd ook een van ons. Heel leuk en bemoedigend! Een heel fijne cursus dus :-).”

PaulineSept 2019

“Ik had niet al teveel verwachtingen en ben open de cursus ingegaan. Ik vond het fijn om zo 5 weken met dit onderwerp bezig te zijn, het ruimte te geven door het te delen met anderen en informatie op te halen over mogelijke invloeden en me bewust te worden van een aantal dingen en dat heeft mij voor nu geholpen in het proces. Ook de laatste les van de zelfmassages was een eye-opener dus dat er zeker inhouden. Ik zou de cursus zeker aanraden omdat het op een positieve inslag heeft en mogelijkheden biedt om iets aan een niet gewenste situatie te doen en dat is altijd fijn! Gewoon doorgaan hiermee!!”

MirjamZomer 2018

“Het meest waardevolle voor mij is niet 1 ding geweest maar de positieve, zachte en verbindende energie vanuit jullie en de groep. Ik voel en weet nu wat ik zelf kan doen, waar mijn focus op gericht mag worden en wat beter is om los te laten. Het geeft mij handvatten om in dit proces (met artsen en ziekenhuisprotocollen en goedbedoelde adviezen van naasten) bij mijzelf te blijven en leiding te kunnen nemen. Dit geeft mij zelfvertrouwen :)”

Deelneemster jan 2019
“In september en oktober heb ik meegedaan met de fertiliteitsyogacursus en dat heeft geleid tot een tot nu toe succesvolle zwangerschap! Ik ben vandaag 13 weken zwanger en alles gaat tot nu toe heel goed! Ik ben heel erg misselijk geweest, maar dat wordt gelukkig wat beter.
Heel erg bedankt voor alle tips en trucs, ik ben ervan overtuigd dat de fertiliteitsyogacursus me ruimte heeft laten maken in mijn lijf en hoofd voor deze zwangerschap. Los van deze zwangerschap (wat uiteraard fantastisch is), denk ik überhaupt dat ik relaxter ben en meer ruimte heb, en dat dit voor altijd bij me blijft. Heel bijzonder, dus nogmaals dank voor alles.”
MarloesSept 2019

“Allereerst heel erg bedankt voor het geven van de fijne cursus. Ik heb er heel veel aan gehad. Het voelt echt alsof ik nu van alle kanten ondersteund word in de wens om zwanger te worden, vanuit de medische kant en vanuit de kant van yoga/voeding/meditatie en door steeds beter te weten en voelen wat er allemaal mogelijk is ook passendere keuzes te kunnen maken.

Het was veel meer en deed ook meer met me dan ik had verwacht. Misschien komt het doordat ik nog best wel aan het begin sta van alle mogelijke trajecten, maar voor mij was de cursus een soort van snelkookpan aan nieuwe informatie en invalshoeken. Ik nam het ook elke week echt mee mijn week in, net als de verhalen van de andere meiden.  Ik vond het samenzijn en delen heel fijn. Ik voel me nu veel minder “de uitzondering die niet makkelijk zwanger word.”

MarloesHerfst 2020

“De Cursus voldeed zeker aan mijn verwachtingen, veel concrete dingen op verschillende vlakken waar ik zelf weer mee verder kan. Fijn dat we steeds na de les een mail hebben gekregen met tips, video’s en opdrachten. Dat hielp om het in het dagelijks leven te integreren. Ik zou de cursus zeker aanraden: hele prettige ‘lessen’, fijne plek en het is heel fijn om yoga te doen in een groep die een soortgelijk proces doormaakt.”

MijkeHerfst 2020

Liever een privéles?

Deze optie is weer boekbaar vanaf april 2021

Heb je specifieke vragen over yoga & vruchtbaarheid of valt deze ‘wacht’-tijd je mentaal zwaarder dan gedacht? Je bent niet de enige! In deze situatie kan een privéles Fertiliteitsyoga erg prettig zijn. We bieden de privéyogales aan in het Nederlands en het Engels. Als je meer hierover wil weten, wees welkom om contact op te nemen. De les zal via live-stream (met Zoom) plaatsvinden.

Docente: In het Nederlands or in English met Iris of Danielle

Yogatarief: € 65,00 voor 1 uur privéles via Zoom. De dag en tijd van de les is flexibel en kun je met de docente zelf afspreken.

Voor het maken van een afspraak kan je even mailen naar info@studiovandaan.nl

Ik blijf graag op de hoogte

* indicates required