Selecteer een pagina

Gelijkwaardig Ouderschap

door

Wij zijn Tatum en Lori van Kleine Zaken. Tatum is verpleegkundige op de NICU (Neonatal Intensive Care Unit) en werkt dagelijks met de allerkleinste baby’s. en hun ouders, Lori is arts en heeft ruime werkervaring op een consultatiebureau. Samen bundelen we onze krachten onder de naam Kleine Zaken (Grote Taken) waarbij we met liefde nieuwe ouders ondersteunen, bijvoorbeeld met de online cursus ter voorbereiding op de Babytijd en het nieuwe Ouderschap. 

In onze Online Cursus besteden wij specifiek aandacht aan hoe je als nieuwe ouders gelijkwaardig het ouderschap in kan gaan, bekijk hier de preview. Maar wat houdt gelijkwaardig ouderschap eigenlijk in? Zijn we tegenwoordig immers niet allemaal gelijkwaardig? In dit blog leggen we de term gelijkwaardig ouderschap verder uit, én wat het voor jullie zou kunnen inhouden als je kleintje er straks is.

Dit is hoe het voor ons allemaal begon: Ik, Tatum, had nog geen kind. Ook geen zwangerschap. Ik was net een jaar samen met mijn vriend, Luc en uiteraard fantaseerden we soms samen over de toekomst. Zoals die keer in de auto, dat ik Luc vroeg: ‘Hoe zou jij het eigenlijk voor je zien met werk, als wij straks een kind zouden hebben?’

Zijn antwoord was: ‘hoezo? Uhm… gewoon zoals nu. Ik blijf fulltime werken.’

Dit antwoord zette mij aan het denken. Want: als hij fulltime blijft werken, zou dat niet in de praktijk ook wat voor mij betekenen? Zou ik dan automatisch de meeste zorg voor ons kind dragen? En was dat niet dat samen besloten zou moeten beslissen, als dit ook invloed heeft op mij?

Veel gesprekken (en het oprichten van Kleine Zaken), verder, hebben we manieren gevonden die voor ons werken om hierover in gesprek te gaan. Onze zoon werd geboren en sindsdien verdelen we de zorg- en werktaken heel bewust. En zorgen we dat we beide tijd hebben voor sport en vrienden. Toch merk ik dat het gelijkwaardig verdelen van de zorg voor onze zoon soms is als zwemmen tegen de stroom in. Dit komt bijvoorbeeld door het verlof, dat tot kort geleden vooral door moeders opgenomen kon worden. Moeders hadden hierdoor al een voorsprong in het (leren) kennen van hun kind. Ouderschap is namelijk niet iets dat je gewoon kan, het is vooral een kwestie van leren en vlieguren maken. Hoe meer oefening, hoe meer zelfvertrouwen als ouder. Vervolgens kan het verleidelijk zijn om veel zorgtaken op je te nemen als moeder, omdat je daar nu eenmaal snel en handig in bent geworden.

Nog even over de term: gelijkwaardig ouderschap betekent dus niet dat alle zorg- en werktaken dus persé 50/50 verdeeld moeten worden. Dit kán natuurlijk een eerlijke verdeling zijn voor sommige stellen. Voor anderen kan een hele andere keuze echter beter passen. Waar gelijkwaardig ouderschap wél om gaat is dat het niet uit zou moeten maken of je toevallig man of vrouw bent als ouder. En helaas, omdat zoveel erop gericht is dat ouderschap automatisch meer bij moeders komt te liggen, vergt het vaak bewustere keuzes om niet (deels) in traditionele rolpatronen te vervallen. Zo lijkt het vaak een logische keuze als degene die minder verdient ook minder uren gaat werken. Ware het niet dat door de loonkloof dit vaker vrouwen zullen zijn dan mannen. Uiteraard kan dit binnen jouw unieke gezin alsnog de beste keuze zijn. Wij horen echter van cursisten dat het al enorm helpt om zich bewust te zijn van mogelijkheden gelijkwaardig het ouderschap in te gaan en samen in gesprek te blijven. In onze cursus “Babytijd en (gelijkwaardig) ouderschap’’, leggen we bijvoorbeeld uit hoe de situatie nu gemiddeld gezien is in Nederland, maar we geven ook concrete gespreks-starters en tips om over na te denken. Cursisten geven aan dat júist door hier al in de zwangerschap samen over na te denken én samen te praten, ze goed voorbereid aan de babytijd beginnen. En uiteraard zorgen ook de andere onderwerpen, bijvoorbeeld over het leren kennen van je baby en wat nu echt belangrijk is, voor zelfvertrouwen als ouder.

In jullie gezin

Wat zou het nu voor jullie (nieuwe) gezin betekenen om ook eens bewust over gelijkwaardigheid na te denken? Nou… best veel. Ouders geven in onderzoeken namelijk aan het gelukkigst te zijn als ze allebei werk en zorgtaken kunnen verdelen. Vaders geven daarbij wel aan eigenlijk meer tijd met de kinderen door te willen brengen dan dat ze nu doen. Bovendien geeft een gelijkwaardige verdeling van de taken begrip voor elkaar in het ouderschap, en helpt een goede communicatie om je relatie goed te houden, ook wanneer er in de eerste tijd met je kindje zo ontzettend veel op je af komt. Als laatste, maar niet minder belangrijk voordeel van een gelijkwaardige verdeling, geven ouders aan tevredener te zijn over hun seksleven wanneer beide ouders tevreden zijn over de verdeling van de (zorg)taken.

Kortom, ben je op het moment zwanger en verwacht je binnenkort je kindje? Redenen te over om er eens goed voor te gaan zitten samen en eens na te gaan wat jullie beide verwachtingen zijn en hoe je samen de zorg- en werktaken zou kunnen gaan verdelen.

  • Ben je vervolgnes benieuwd naar hoe gelijkwaardig jullie verdeling van taken is binnen jullie gezin? Doe hier de ‘huishoudbattle’!
  • Verder Lezen? Hier vind je het artikel dat Lori & Tatum publiceerden in de Trouw over gelijkwaardig ouderschap.
  • Op zoek naar het perfecte kraamcadeau? Met een cursus van Kleine Zaken geef je een levenslang cadeau aan ouders en kind! Hier vind je hun aanbod op de pagina van de Nieuwe Ouders Academie (NOA), waaronder de online cursus “Babytijd en (gelijkwaardig) Ouderschap”. 
  • Hier vind je een PREVIEW van de cursus!