Selecteer een pagina

Boekentips & Ons Netwerk 

Vind het juiste boek of behandelaar voor tijdens en na je zwangerschap

7
TIPS VOOR ZWANGERSCHAPSBOEKEN

Er zijn bergen zwangerschapsboeken maar vele hebben een vrij medisch-technische insteek. Wil je zwangerschapsboeken lezen die meer passen bij de yoga-aanpak van onze zwangerschapsyogalessen? Dan kan ik je de onderstaande boeken van harte aanraden. Ze benadrukken stuk voor stuk je eigen kracht (zowel van je lichaam als je geest) om zo natuurlijk en soepel mogelijk te bevallen. De boeken kunnen een ondersteuning zijn in de voorbereiding op de bevalling en zullen je helpen om de geboorte met vertrouwen tegemoet te zien.

1. Boekentip: Positief over Bevallen – Millie Hill

Ik heb zelf ontzettend veel gehad aan dit boek, en ook mijn partner heeft het met interesse gelezen. Als aanstaande moeder wil je het liefst vooral heel positieve feiten en informatie lezen over de op handen zijnde bevalling. Millie Hill is oprichtster van The Positive Birth Movement en benadrukt de eigen keuzes en beslissingen die je als moeder kunt nemen. Maak je eigen geboorteplan, desgewenst met iconen (met behulp van de gratis download die bij het boek hoort), wees je bewust van je eigen lichaam, concentreer je op je eigen verlangens en wensen en oriënteer je op alle mogelijkheden die je hebt om een zo optimaal mogelijke bevalling te krijgen. Het boek gaat in op een geweldige hoeveelheid vragen, legt heel veel begrippen uit en biedt een schat aan informatie over de tijd rondom de bevalling. Met de daarbij behorende emoties.

2. Mama’en – Nina Pierson

In Mama’en staat de vrouw die moeder wordt op nummer 1. Daarmee heeft Nina Pierson al vele jonge moeders geholpen zich sterk te voelen en op zichzelf te vertrouwen. Het is dé gids die elke aanstaande moeder navigeert door haar zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd.

3. Groots – Marly van Leijsen

Zwanger, bevallen en moeder zijn. Alles wat je nodig hebt voor een bekrachtigende bevalling zit in jou. In dit boek neemt Marly van Leijsen je mee op reis naar de ultieme ingrediënten voor jouw bevalling: je innerlijke rust, kracht en wijsheid. Vanuit zekerheid en kracht de geboorte tegemoet, keuzes maken die bij jou passen, in zachtheid bevallen, balans vinden tussen regie en overgave.

4. Ina May’s Guide to Childbirth – Ina May Gaskin (Engels)

Bevat vele positieve geboorteverhalen van ‘The Farm’; de gemeenschap die Ina May Gaskin oprichtte en waar duizenden babies op natuurlijke wijze werden geboren. Gaskin wordt gezien als America’s meest vooraanstaande verloskundige en ze deelt in dit boek haar exceptionele wijsheid over de natuurlijke en intuitieve bevalling, opgedaan na drie decennia aan ervaring met bevallingen. 

4. Bevallen op eigen kracht – Wendy Schouten
Vooral deel 3 van dit boek (De Gouden Tips voor een natuurlijke bevalling) vind ik persoonlijk erg sterk. Gelukkig is dit een groot gedeelte van het boek (de eerdere delen zijn verslagen van haar eigen ervaringen tijdens haar vier bevallingen). De gouden tips die de auteur geeft sluiten naadloos aan op de oefeningen die we in de yogalessen doen. Wil je meer weten over waarom we de oefeningen in de les doen (bijvoorbeeld het nut van verticaliteit, beweging en ademhaling) of eens rustig teruglezen wat je zelf kan doen om je bevalling te ondersteunen? Dan is dit boek zeker een aanrader.

3. Mindful Bevallen – Nancy Bardacke
‘Mindful bevallen’ past de kracht van de steeds bekendere 8-weekse mindfulnesstrainingen toe op de zwangerschap en de bevalling. De Amerikaanse verloskundige Nancy Bardacke geeft inzichten en informatie over mindfulness, meditatietechnieken, yogaoefeningen en pijnmanagement. Meerdere dames in de lessen vonden de mindfulnessoefeningen die zij geeft, bijdragen aan hun voorbereiding op de bevalling. Ik wil dit boek zeker aanraden als je wat angstig bent voor de bevalling of geplaagd wordt door angstige gedachten tijdens je zwangerschap. Mindfulness helpt je om je zwangerschap en bevalling in dit moment te ervaren en te waarderen.

4. Vrije Geboorte – Anna Myrte Korteweg
Ondanks de wat kritische kijk van de auteur/doula op de Nederlandse ziekenhuizen en verloskunde, geeft dit boek een mooi overzicht van wat je zelf kunt doen en ervaren op het gebied van natuurlijk bevallen. Van een holistische verloskundige tot een lotusgeboorte; alles komt langs.

5. Mijn Reis Naar Binnen – Anna Myrte Korteweg

Wist je dat een bevalling een prachtige, bekrachtigende ervaring kan zijn waar je de rest van je leven de vruchten van kunt plukken?! Er is maar één iemand die weet hoe je wil bevallen en dat ben jij! 

6. Zwanger met Lichaam en Ziel – Susan Smit
Zonder al te zweverig te worden geeft Susan Smit wat aandacht aan de mystieke kant van zwanger zijn. Dit is vooral een positief en prettig boek met tips en kleine oefeningen om bewust zwanger te zijn en te genieten van dit bijzondere proces.

7. Yoga for Pregnancy, Birth and Beyond – Francoise Freedman (UK in engels)
Dit boek, geschreven door Birthlight UK oprichtster en mijn docente Francoise Freedman, bevat step-by-step yogahoudingen, en ontspannings-en ademhalingsoefeningen die speciaal zijn aangepast voor ieder trimester van de zwangerschap. Veel van deze oefeningen vind je terug in onze lessen en daardoor is het boek geschikt om zelf, thuis, mee aan de slag te gaan naast je wekelijkse zwangerschapsyogalessen.

Boekentips voor partners
BOEKENTIPS VOOR DE POSTPARTUM TIJD
BOEKEN OVER BORSTVOEDING
BOEKENTIPS VOOR DE NIEUWE MOEDER 
 1. Moods of Motherhood – Lucy H. Pearce
 2. Motherhood – Lisa Marchiano
 3. Matrescence – Lucy Jones
 4. Maiden to Mother – Sarah Durham Wilson
 5. Mother Nature –  Sarah Blaffer Hrdy

  Veel leesplezier!

  Ons Netwerk

  HOLISTISCHE / CASE-LOAD VERLOSKUNDE

  Holistische of caseload verloskunde levert 1-op-1 zorg op maat. Deze verloskundigen zijn vaak ook regulier getraind maar kiezen ervoor zelfstandig te werken (in plaats van in een groepspraktijk). Doordat zij minder klanten aannemen, hebben zij meer tijd voor een meer volledige begeleiding van de zwangere, waarin naast voor het fysieke, er ook aandacht is voor het mentale en spirituele aspect van zwanger zijn en bevallen. Bovendien biedt de begeleiding van een holistische of caseload verloskundige, ook vaak meer ruimte als je net wat andere wensen hebt t.a.v. de bevalling of je zwangerschap.

  Onze connecties in en rond Utrecht:

  • Tineke Okma (IJsselstein): Holistisch verloskundige. Meer info: https://www.jouwverloskundige.nl/
  • Jasmijn Blijenbergh-Menereis (Nieuwegein) Holistisch verloskundige. Meer info: https://innerbirth.nl/
  • Elke Steinhilber (Utrecht): Holistisch verloskundige. Meer info: http://www.elkesteinhilber.nl/

  Buiten Utrecht:

  NATUURLIJKE KRAAMZORG

  Bij Natuurlijke Kraamzorg ligt de nadruk op rust, ritme en harmonie. Natuurlijke Kraamzorg is gebaseerd op antroposofische principes en werkt vanuit een holistische benadering. Voor ons zijn vooral de praktische toepassingen een waardevolle aanvulling in de zorg voor moeder en kind. Voor het kindje is er aandacht voor warmtezorg, geborgenheid en ritme. Het kindje wordt aan zo min mogelijk prikkels blootgesteld om de overgang vanuit de baarmoeder naar de buitenwereld zo klein mogelijk te houden. Meer info.

  • De Kraamwolk
  • Kraamkring Utrecht: vier van de zes kraamverzorgsters zijn gecertificeerd Natuurlijk Kraamverzorgende en verlenen kraamzorg op natuurlijke basis.

  DOULA BEGELEIDING

  Een doula (spreek uit als doela) wordt ook wel een geboortecoach of bevallingscoach genoemd. Ze informeert, ondersteunt en begeleidt je (op een niet-medische manier) tijdens de zwangerschap, de gehele bevalling en de eerste tijd erna. De steun van een doula kan voor iedere zwangere prettig zijn, en extra fijn zijn wanneer je geen levenspartner hebt, onder specifieke omstandigheden zal bevallen of een eerdere bevalling niet is verlopen zoals je wenste.  Wees welkom je wensen vrijblijvend te bespreken met onze doula-partners.

  HYPNOBIRTHING

  Puur Zwanger (Utrecht) – Biedt eendaagse, 5-weekse cursussen aan en persoonlijke begeleiding.

  LACTATIEKUNDIGE

  Borstvoeding Informatie & Lactatiekundigen: Wanneer je problemen ervaart bij de borstvoeding. Bijvoorbeeld wanneer het niet (goed) op gang komt, pijnlijk is, je onzeker bent etc. Tip: ga zo snel mogelijk als je op problemen stuit. De beste resultaten bereik je in de eerste 3 weken na de bevalling!

   FYSIEKE & EMOTIONELE ONDERSTEUNING

   Voor, tijdens en na je bevalling :

   • Niki van Houten, Mamacoach, geestelijk begeleider – Culemborg. Meer info
   • Studio Zyn – Mama coach, De Betuwe – Meer info
   • Lenneke van Kempen – Meer info
   • Marjan de Jong – Eerbeek – Meer info 
   • Gentle Beginnings, Mirjam Heemskerk, regio Amsterdam – Meer info
   • Mama Flow – yoga, massage en postpartum care door Larissa, regio Haarlem – Meer info

   Wanneer je vastloopt, bij somberheid, depressie, angst of psychische klachten voor of na je bevalling of bij verliesgeboorte:

   • Postpartum Centrum Nederland (Utrecht): Meer Info
   • Esli Jongen, doula (Utrecht en t Gooi) – Esli biedt ook doula begeleiding als een zwangerschap anders loopt door angst, eerder trauma, ziekte in het gezin of verliesgeboorte. Als lichaamsgericht traumatherapeut en geestelijk begeleider kan zij bijstaan in het zoeken naar rust veerkracht. Meer info
   • Haptotherapeute Suze Hoogveld – Utrecht: Meer info  (warm aanbevolen!)
   • Mama en Meer – Utrecht : Meer info
   • Baby Blues -Utrecht : Meer info
   • Matersense – Sophie Albers: Meer info
   • Niki van Houten, Mamacoach, geestelijk begeleider – Culemborg. Meer info
   • Dorien Yassa – Mom&Mind Psychologenpraktijk (ook online consults!) Meer info
   • Doula Meike  – Herstel bij negatieve geboorte-ervaringen en geboorte-trauma Meer info

    Voor meer praktijken die werken rond de zwangerschap & geboorte kan je ook kijken bij:

    Bekkenfysiotherapie

    Utrecht Centrum

    • Rachel van Gestel-van Westing, bekkenspecialiste, Weerdsingel – Meer info.

    Zuilen/Ondiep/Overvecht

    • Simone Bikker bij Trias sportfysiotherapie, Fysiotherapeut & Bekkenfysiotherapeut, Mississippidreef Utrecht. Meer info.

    Utrecht Oost: 

    • Wouter van de Meerendonk, Fysiotherapeut & bekkenspecialist, Fysiotherapie Utrecht Oost  Bloemstraat 65d. Meer info.
    • Academie Instituut waar Gijske de bekkenspecialiste is. Adres: Homeruslaan 59A. Meer info.
    • Paramedicum Utrecht. Dit is een multidisciplinair paramedisch centrum dat in het bijzonder gespecialiseerd is in een aantal klachtengebieden: waaronder bekken- en bekkenbodemklachten. Rachel van Gestel-van Westing, fysiotherapeute, geregistreerd bekkenfysiotherapeut, Bekkerstraat 118, Wittevrouwen. Meer info.

    Rivierenwijk/Hoograven:

    • De bekkenspecialiste van de Fysiotherapie Balijelaan. Balijelaan 27. Meer info.
    • Van Diepen Fysiotherapie – Anne Dijkstra is gespecialiseerd in bekkenbodemklachten bij zwangere vrouwen. Julianaweg 311. Meer info.

    Utrecht e.o.

    • Sabine Schoenmaekers, bekkenspecialiste. Ze is master in bekkenfysiotherapie en heeft zwangerschapsyoga bij ons gevolgd toen ze zelf zwanger was. Utrechtseweg 88, Zeist Meer info & locaties.
    • Renee Zwetsloot, bekkenspecialiste, Het Kruispunt, Maarssen.

     ORTHOMANUELE THERAPIE

     Dr. Tonies, Orthomanueel Arts, Musculoskeletale Geneeskunde in de Stadskliniek Utrecht, Stadspoli Utrecht, Smaragdplein 227, Utrecht. Effectief bij aanhoudende en structurele bekken- en/of rugklachten voor en na de bevalling. Meer info

     CHIROPRACTIE

     (bij o.a. stuitligging en aanhoudende bekkenklachten) Meerdere zwangeren uit onze lessen hebben veel baat gehad bij een bezoek bij de Vlaamse chiropractor An Berben die samenwerkt met de verloskundigenpraktijk in Leidsche Rijn. Bij sommige dames zijn strakke banden onderin de buik een mogelijke reden waarom een babietje in stuit ligt. Door het losmaken van die banden kan er meer ruimte ontstaan waardoor het babietje meer ruimte heeft om te draaien. Meer info.

     CRANIO-SACRALE THERAPIE

     OSTEOPATHIE

     Osteopathie voor zwangere dames/babies:

     • Bouke Hoekstra, osteopate nro (Prakrijk inpandig bij City Treatment)
      Plompetorengracht 6, 3512 CC Utrecht. Meer info.
     • Martine Dam-Maertzdorf; werkdagen: maandag, woensdag en vrijdag
      gericht op vrouwen en vrouwenklachten. Praktijk DOM, Amsterdamsestraatweg 128-134, Utrecht
     • Eva Ottenhof; Baby’s, kinderen en hun moeders, in Culemborg. Meer info

     ACUPUNCTUUR, VOEDING EN BALANS

     (o.a. bij (sub)fertiliteit, zwangerschap, spanning, bekkenklachten, psychische klachten etc)

     • Daniëlle Willems / Esther van Dorst / Wendy Booman – Gespecialiseerd in het welzijn en de gezondheid van vrouwen. Meer info.
     • Elisabeth van den Berkmortel – Gespecialiseerd in het welzijn en de gezondheid van vrouwen. Meer info.
     • Praktijk voor Acupunctuur & Tuina massagetherapie, gespecialiseerd in vrouwenklachten. Meer info. 

     • Chinese medical development centre

     MESOLOGIE / ORTHOMULECULAIRE GENEESKUNDE:

     (o.a. bij subfertiliteit en algemene gezondheidsklachten)

     • Marit Peters, Utrecht, meer info.
     • Natuurgeneeskunde Claudia van Wezel – Culemborg, meer info.
     • Arvid Dam – Praktijk DOM, Utrecht. Meer info