Sluitingsritueel

Postpartum Sluitingsritueel


Ik wil dit boeken!

Wat is een Sluitingsritueel?

Het Rebozo Sluitingsritueel komt voort uit de Mexicaanse traditie, waar je lichaam aan het einde van je 40-dagen kraamtijd wordt gesloten door middel van doeken, als afsluiting van de periode van zwangerschap en geboorte. Het ritueel markeert zowel de fysieke, emotionele als spirituele afsluiting van een belangrijke fase in je leven, en kan tot jaren na je bevalling plaatsvinden.

Tijdens dit ritueel sta je stil bij de overgang van jou van vrouw naar moeder. Er is ruimte voor je bevallingsverhaal, een moment van diepe ontspanning en mogen er oude patronen, die jou niet meer dienen, losgelaten worden.

Krachtig, helend en helpend

Tijdens je zwangerschap en geboorte staat je lichaam open om je kindje te laten groeien en geboren te laten worden. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel als energetisch creëer je ruimte voor dit nieuwe leven.

Ná je bevalling, heeft je lichaam helpen om het weer te sluiten niet alleen een positief fysiek effect, maar ook een emotioneel en energetisch effect. Je komt op een andere manier weer thuis in je lichaam. Het kan bovendien helpen om je bevalervaring, een miskraam of een stilgeboorte te verwerken, of richting te geven aan de wens voor een volgende zwangerschap.

De Rebozo Sluiting

Tijdens de sluiting wordt je lichaam in 7 stappen (hoofd, schouders, taille, bekken, bovenbenen, onderbenen en voeten) deel voor deel in de rebozo gewikkeld, waarna de doek aan weerszijde strak aangetrokken wordt. Je wordt hierbij liefdevol omhuld, terwijl je lichaam zich weer ‘sluit’. De sluitende massage heeft een positief effect op het herstel van het lichaam van de moeder en heeft een helende werking.

Het Sluittingsritueel bestaat uit:

 • Het vertellen van je geboorteverhaal, vanaf conceptie tot de bevalling
 • Een massage van de handen en voeten
 • Drinken van heerlijke kruidenthee
 • Kruidenbad of voetenbad
 • De Rebozo sluiting
 • Ondersteund met mooie muziek
 • Een kaartje met een mooie affirmatie
 • Het vieren van het moederschap met lekker eten en drinken

Praktisch:

Het Rebozo Sluitingsritueel kan vanaf ieder moment na de eerste 40-dagen kraamtijd gedaan worden. Sommige vrouwen doen dit zelfs nog jaren na de laatste bevalling en het effect van het ritueel blijft onveranderd groot.

Het sluitingsritueel kan gegeven worden bij jou thuis in Utrecht (reiskosten inbegrepen) of in José’s studio in de Betuwe.

 • De ceremonie duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur.
 • Het tarief voor de ceremonie is € 260,- inclusief BTW.
 • Voor boekingen kan je contact opnemen met José op: info@studiovandaan.nl

Over José

José Dorresteijn

José Dorresteijn is yogadocente, mama-coach en moeder van 4 kindjes. Naast het moederschap geeft José pre- en postnatale coaching.

Ze volgde tijdens haar laatste zwangerschap zelf zwangerschapsyogalessen. Ze vond dit zo inspirerend en plezierig voor haar zwangere lijf, dat ze zelf meteen de docentenopleiding voor Zwangerschapsyogadocente bij de internationale organisatie Birthlight volgde. José weet als moeder van vier als geen ander hoe belangrijk het is om tijdens en na je zwangerschap tijd voor jezelf te maken.

José: Na de bevalling van mijn 4de kind heb ik zelf een sluitingsritueel gedaan. Voor mij was het een afsluiting van een periode van bijna 10 jaar zwanger zijn en ontzwangeren. Ik vond de uitwerking hiervan zo prachtig, dat ik heel blij ben dat ik het nu zelf kan geven.