
Wij zijn twee doula’s – Alise and Anita – en we delen graag onze kennis met je in een stuitliggingssessie. In deze 1 uur durende sessie zal één van ons je uitleggen en laten zien hoe je met je eigen lichaam aan de slag kan gaan en hoe een goed uitgelijnd en gebalanceerd lichaam je baby zou kunnen helpen om de draaiing zelf te maken. Samen oefenen we zachte houdingen en technieken die je ook thuis kan toepassen. Onze aanpak is op maat gemaakt en gebaseerd op waar jij je bevindt in je zwangerschap. We passen de technieken, sequenties en oefeningen aan aan jouw lichaam en wensen en geven advies over hoe vaak en wanneer ze toe te passen, zodat je je gesteund en zeker voelt om het thuis, eventueel met je partner, verder te oefenen.
Stuitliggingssessie
Wat kan je zelf doen bij een stuitligging tijdens het derde trimester van je zwangerschap (26-40 weken)?
Hoewel een natuurlijke geboorte van een stuitliggend kindje ook een mogelijkheid kan zijn, is de positie waarbij de baby met het hoofdje naar beneden ligt, de meest optimale positie voor een natuurlijke geboorte. Waarom kindjes soms in stuit liggen is niet altijd bekend, maar er zijn manieren om je kindje te helpen draaien. Hoewel er geen garanties zijn, uiteraard, is het zeker het proberen waard!
Onze levensstijl en dagelijkse gewoontes (hoe we zitten, staan, lopen, slapen en zelfs hoe we fietsen) tijdens de zwangerschap kunnen van grote invloed zijn op de mogelijkheid van de baby om de optimale positie voor de bevalling in de baarmoeder te vinden. In onze moderne maatschappij hebben we een vrij statische en vaak ook asymmetrische levensstijl. We zitten veel in de auto of trein of op een bureaustoel, hangen op de bank, staan met één voet op de fietspedaal voor rood licht, dragen een schoudertas op één schouder of staan stil terwijl we ‘in’ een heup hangen. Kortom; we gebruiken ons lichaam vaak asymmetrisch en besteden overmatig veel tijd in één en dezelfde houding. Bovendien ervaren we soms stress en spanning en is de sociale druk op ons vrij groot. Door al dit soort factoren kan ons lichaam uit balans raken. We sporten misschien wel, maar we kiezen sneller voor een ‘work out’ in plaats van dat we body work kiezen dat gericht is op een ‘work in’ en dus op ontspanning en souplesse. Hierdoor is ons lichaam vaak gespannen, ook tijdens de zwangerschap. De spieren en verbindingen in het lichaam staan te strak en mede hierdoor hebben babys soms simpelweg niet genoeg ruimte om de zwaartekracht te gebruiken en met het hoofdje naar beneden te gaan liggen.
Het goede nieuws is: je kan er vaak iets aan doen! Hoe eerder hoe beter, maar het is nooit te laat om het te proberen!