Yoga na de geboorte: het hoe en waarom

door

Op het moment ben je misschien nog zwanger of wellicht ben je net bevallen van je kleintje en nog herstellende ervan. Heb je al wel eens nagedacht over yoga in de postnatale fase, oftewel in de periode net ná je bevalling?

Natuurlijk ligt direct na de bevalling al je aandacht bij je kleintje en zijn of haar verzorging. Maar vergeet je soms jezelf ook niet? Helaas realiseren niet veel nieuwe moeders zich het belang en zelfs de noodzaak van goed voor jezelf zorgen in die eerste fase na de bevalling. Hierbij maakt het niet uit of je nu natuurlijk bent bevallen of via een keizersnede, of het soepel ging of lastig, of het nu kort duurde of lang; in alle gevallen hebben een zwangerschap en een bevalling een grote impact op je lichaam. Wist je dat het in India heel normaal is om je de eerste twee maanden na je bevalling te laten verzorgen door familie? Je hoeft niet eens het huis uit! Hoe anders gaat het er bij ons aan toe waar we liefst zo snel mogelijk weer op de been zijn en alles zelf willen doen en we na 10 weken meestal alweer terugkeren naar het werkende leven. Hoewel het natuurlijk ook fijn is om weer je eigen dingetjes te doen na de bevalling, is het om meerdere redenen verstandig om in de eerste postnatale fase het rustig aan te doen.

Een rustig herstel. Als eerste is je lichaam niet 1-2-3 hersteld van een bevalling en heeft het haar eigen tijd nodig. Bij sommige dames gaat dit snel, bij andere dames vereist het meer tijd. We zijn nu eenmaal allemaal anders en hebben allemaal andere bevallingen. Bevallen is hoe dan ook niet niks en is in feite een hele aanslag op je bekken en bekkenbodem; daar is immers een heel babietje doorheen bewogen, met vaak wat ontwrichtende gevolgen. Het is dan ook niet gek dat het lichaam echt wat tijd nodig heeft om weer haar balans en kracht te vinden en de functie van de (krings)pieren te kunnen herstellen. Ook als je een keizersnede hebt gehad is het zaak om rustig de tijd te nemen voor herstel; het is immers een serieuze operatie en de wond moet goed kunnen helen. Hoe je ook bevallen bent en hoe goed je je ook voelt, we raden het altijd aan om een paar maanden te wachten met het oppakken van je oude, favoriete sport, zeker met sporten als hardlopen, schaatsen, skeeleren of gewone (power)yoga en andere sporten waarbij je sterk asymmetrische bewegingen maakt. Veiliger is het om het lichaam eerst weer te ‘sluiten’, ‘bijeen te brengen’ en te versterken van binnenuit met speciale post-natale activiteiten, zoals met post-natale pilates- of yogalessen.

Waarom dit belangrijk is heeft bovendien te maken met wat er in je lichaam gebeurt tijdens je zwangerschap. Tijdens je zwangerschap is je lichaam zichtbaar sterk veranderd. Zo hebben je rechte buikspieren moeten wijken om ruimte te maken voor je kindje. Na de bevalling behouden veel dames ruimte over tussen de rechte buikspieren in; dit heet diastase. Deze kan variëren van een vingerbreedte tot een breedte van vier vingers naast elkaar.  Zolang deze ruimte er is is je lichaam nog niet helemaal de oude en zou je houdings-, kernstabiliteits en/of bekkenbodemproblemen kunnen ervaren. Hierdoor kan je nog niet zoals vanouds sporten of je lichaam belasten (tillen bijvoorbeeld). Deze klachten kunnen zelfs alsnog ontstaan maanden na je bevalling, dus het is wel zaak je post-natale lichaam en de signalen die ze afgeeft, serieus te nemen.

Veilige versterking. Het nut van yoga in de post-natale periode is dat we het nieuwe moederlichaam weer bewust aandacht geven en versterken op een veilige manier. We hebben als doel om van binnenuit je lichaam weer ‘bijeen brengen’, door de diepere buik, rug en bekkenbodemspieren op een veilige manier te activeren en dus te trainen.

Daarnaast is tot rust komen, even tijd met jezelf doorbrengen en nieuwe energie opdoen door middel van beweging en ontspanning een belangrijk aspect van de lessen; iets waar je als (nieuwe en of werkende) moeder waarschijnlijk veel behoefte aan hebt. Het valt soms helemaal niet mee om (nieuwe) moeder te zijn, dat zal iedereen beamen en daarin ben je zeker niet de enige!

 

Bij studio Vandaan laten we je niet zitten als je eenmaal bevallen bent. We vinden het belangrijk dat we je ook na je bevalling kunnen begeleiden met yoga. Daarom bieden we een serie aan mogelijkheden aan, voor iedere (nieuwe) mama wat wils:

  1. Post-Natale Yoga: Vanaf 6 weken na de bevalling (tot ong 4 maanden na de bevalling).
    In de post-natale yogales combineren we zachte yogahoudingen, versterkende (yoga & pilates) oefeningen, ademhalingstechnieken, meditatie en ‘restorative yoga’, om uiteindelijk tot een diepe ontspanning te komen. Oftewel: post-natale yoga is écht even tijd voor jezelf.
  2. Mama & Baby Yoga: Vanaf 6 weken na de bevalling totdat babietjes kunnen kruipen. Dit is een post-natale yogales voor mama’s maar waar babietjes aanwezig kunnen zijn en meegenomen worden in de les. Er is altijd ruimte om te voeden, te verschonen of even rond te wandelen met je kleintje. Kom je liever alleen; dat mag ook!
  3. Post-natale MAMA yoga: Vanaf ong 4 maanden na de bevalling én voor dames zonder aanzienlijke bekkenklachten. Een actieve post-natale yogales die wat actiever en uitdagender is dan de ‘gewone’ post-natale yogales.
  4. MAMA-Flow Yoga: Vanaf ong 6 maanden na de bevalling én voor dames zonder aanzienlijke bekkenklachten. Een zachte flow les voor mama’s die er even tussenuit willen en tijd aan zichzelf en hun lichaam willen besteden. Dit is alweer bijna als gewone yoga, maar we houden wel rekening met het feit dat er (nieuwe) mama’s bij zijn die nog wat kampen met gevoeligheden of borstvoeding geven.

Hier vind je het gehele Yogalesschema om te zien wanneer welke les plaatsvindt.

Heb je vragen of twijfel je of een les geschikt voor je is?  Neem dan zeker even contact met ons op!

Over Michiel van Dorp

Heel lang heb ik me ook vastgeklampt aan ‘veiligheid’…. Maar na een hele moeilijke periode, ben ik opnieuw begonnen.… Jarenlang was ik zoekend naar verlossing, maar heb mijzelf en mijn levensdoel gevonden: De ervaringen van mijn zoektocht inzetten en omzetten in hulp aan anderen!

Nu ben ik een eigen-wijs, kritisch en liefhebbend mens, die het anderen gunt om vrijer, dan wel vrij in het leven te staan, iets wat ik zelf na een weg met zelfonderzoek, coaching en integratie via psychedelica heb bereikt. Vanuit deze ervaringen wil ik mensen hun weg helpen vinden naar zelfbewustzijn en vrijheid door vanuit het gedachtegoed van Post Traumatische Groei, als mentor en coach op te treden.

Eind tachtiger jaren heb ik in Maastricht twee richtingen van Gezondheidswetenschappen gestudeerd – o.a. Mental Health Science en Theorie van Gezondheidswetenschappen – en daarin gepromoveerd (2001). Daarnaast heb ik jarenlange ervaring in de zorg.