Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga

Zwanger zijn is een mooi en intens proces waarin veel verandert op lichamelijk, hormonaal, mentaal, en emotioneel gebied. Je maakt op verschillende manieren ruimte voor een kindje. In dit proces is het fijn om goed voor jezelf te zorgen. Een goede conditie van zowel lichaam als geest vormt de beste voorbereiding voor zowel de bevalling van je kleintje als de eerste tijd erna. Met zwangerschapsyoga leer je bewust met de veranderingen in en om je heen om te gaan, houd je je lichaam sterk en soepel en helpen de specifieke oefeningen voor het bekken bij het voorkomen, dan wel inperken of verhelpen van bekkenklachten.

Vanaf Januari 2023 zijn we ook te vinden in Culemborg!

Zwangerschapsyoga:

 • Bevordert je lichamelijke fitheid, je houding en mobiliteit.
 • Vergroot je lichaamsbewustzijn, en helpt je voelen wat je nu nodig hebt.
 • Vergroot je fysieke en mentale kracht, vertrouwen en intuïtie.
 • Ontspant je lichaam en geest en helpt je ruimte maken voor jezelf en je kindje.
 • Laat je contact maken met je kindje.
 • Leert je houdingen, bewegingen en transities aan die je tijdens de zwangerschap en de bevalling kunt inzetten.
 • Biedt ruimte voor vragen en uitwisseling met andere aanstaande moeders.

Zwangerschapsyoga bij studio Vandaan volgt de Birthlight methode waarin ademhaling, veilige transities, een bewuste beleving van de zwangerschap en een goede fysieke en mentale voorbereiding op de bevalling, centraal staan. Birthlight is een gerenommeerde Britse organisatie onder leiding van Francoise Freedman, die trainingen geeft over de hele wereld op het gebied van vrouwenwelzijn, zwangerschap, geboortes en baby’s.

Wat doen we met zwangerschapsyoga?

Zwangerschapsyoga helpt je om je lichaamsbewustzijn – het voelen van en luisteren naar je lichaam – te vergroten. Je lichaam verandert in een hoog tempo tijdens de zwangerschap en door de beoefening van yoga leer je je grenzen te bewaken, te vertrouwen op je lichaam, vergroot je je innerlijke kracht en oefen je met je over te geven aan het bijzondere zwangerschapsproces.

De yoga-oefeningen zijn gericht op het soepel en sterk houden van je lichaam zodat je mobiel blijft tijdens je zwangerschap en als voorbereiding op de bevalling. We hebben veel aandacht voor het bekken en de bekkenbodemspieren die we leren versterken én ontspannen waardoor er controle en vertrouwen ontstaat voor de geboorte. Daarnaast oefenen we bevalhoudingen en transities die verlichting kunnen brengen tijdens zowel de zwangerschap als de bevalling.

Naast beweging zijn ook ademhalingsoefeningen van belang om je kalmte, ontspanning en innerlijke rust te kunnen vinden en bewaren tijdens de zwangerschap, aangezien deze ook spanning en zorgelijke gedachten met zich mee kan brengen. Bovendien bestaan er zeer waardevolle ademhalingstechnieken die verlichting en kracht kunnen bieden tijdens je bevalling. Hoe eerder je ze onder de knie krijgt, hoe beter je ze straks zal kunnen inzetten. Een goede ademhaling helpt je om je te kunnen concentreren en te ontspannen, wat ondersteunend werkt voor het het verloop van de geboorte van je kleintje.

Iedere les sluiten we af met een eindontspanning. Dit kan je helpen om los te laten en vertrouwen te hebben in jezelf en in je lichaam. Ontspanning helpt je bovendien om je intuïtie te volgen en bewuste aandacht te hebben voor je kindje, het zwanger zijn en alles wat er verandert in en om je heen. De wekelijkse yogales vormt voor veel aanstaande moeders een welkom rustpunt in het drukke dagelijkse leven én is een leuke manier om (aanstaande) moeders te leren kennen bij jou in de buurt.

Hoe werkt het?

Lessen volg je bij studio Vandaan waar en wanneer jij wilt. We bieden (bijna) iedere dag van de week zwangerschapsyogalessen aan op verschillende mooie locaties in Utrecht.

 • Je bent van harte welkom als eerst een proefles te volgen tegen gereduceerd tarief.
 • Door de aankoop van je proefles-credit maak je een account aan in Virtuagym waarin je je plekje kan reserveren, wijzigen of annuleren.
 • Met je lescredit reserveer je een plek in de les van je keuze via ons yogaschema.
 • Wil je vaker komen? Dan kan je kiezen voor losse lessen of een 5, 10 of 25 strippenkaart. Zie onze tarieven.

Zwangerschapsyoga is geschikt voor iedere aanstaande moeder. Je kunt vanaf 14 weken elk moment instappen en je kan de lessen volgen tot de geboorte; op de locatie, dag en tijd van je keuze. Je hoeft er geen yoga-ervaring voor te hebben of er lenig voor te zijn.

Onze lessen kan je flexibel volgen op een van onze locaties in Utrecht of via live-stream met Zoom.

Vanaf Januari 2023 zijn we ook te vinden met een Zwangerschapscursus in Culemborg!

“Ik ben super tevreden over de zwangerschapsyogalessen bij studio vandaan en het aanbod naast de lessen (zoals zwangerschapsmassage, postnatale lessen, cursus, etc). Jullie filosofie, de persoonlijke benadering en betrokkenheid, de docenten en hun deskundigheid zijn dingen dat jullie onderscheiden en speciaal maken. Ik kan Studio vandaan iedereen aanraden en weet nu al dat ik weer bij jullie terecht kom bij een volgende zwangerschap.”

Josefina
Zwangerschapsyoga in Utrecht

New! Zwangerschapscursus:

Zwanger, Bevallen en Kramen in je Kracht

Volg je liever een serie lessen met een vaste groep zwangeren? Ook dat kan nu! Deze zwangerschapscursus is wat anders dan andere cursussen: ze richt zich specifiek op zwangeren die zich graag bewust en met vertrouwen voorbereiden op de bevalling én de kraamtijd.

Voor veel zwangeren is het lastig om voorbij de bevalling te kijken. Echter, (opnieuw) moeder worden kan een van de meest veranderende fases inluiden van je leven. Deze cursus kan op meerdere manieren ondersteunend werken voor je transitie naar het moederschap. Het geeft je de kans om op een bewuste manier je, zowel fysiek, mentaal als emotioneel, voor te bereiden op de bevalling, én op de tijd erna. De eerste 6 weken met je kleintje, een periode die notoir te weinig aandacht krijgt, kan naast heel bijzonder, ook veeleisend en intens zijn vanwege de (ingrijpende) veranderingen binnenin jezelf en in je leven.

Lees meer

“Ik ben een maand geleden bevallen van onze tweede zoon en ik wilde eigenlijk vanaf dag 1 al naar jullie mailen: Ik ben namelijk zéér tevreden over wat ik heb geleerd bij de yogalessen (en partnerles) en hoe ik dat heb kunnen inzetten tijdens de bevalling. Natuurlijk is geen enkele bevalling hetzelfde, ik vond mijn eerste bevalling een behoorlijk heftige ervaring, maar deze tweede bevalling was heel anders. De andere manier van ademen wat ik nu toepaste, zoals geleerd bij jullie, heeft hier zeker een rol in gespeeld. Ik ben er van overtuigd dat dóór ademen zoveel beter voor je lichaam is. Ik heb nu bijvoorbeeld maar 1 klein scheurtje en dit vonden de verloskundige en kraamzorg opvallend aangezien mijn zoon bijna 4 kilo was en de persfase onwijs snel ging. Ook het ‘verzakkingsgevoel’ heb ik niet tot nauwelijks, terwijl ik dat bij de eerste enorm had. De rust die ik dit keer wel in mijn hoofd had en het ademen door mijn hele lichaam in plaats van heel hoog heeft me zeker weten goed gedaan. Ontzettend bedankt hiervoor!”

Moniek

Online Cursus Zwangerschapsyoga

Oefen je liever thuis, in je eigen tijd en zo vaak je maar wilt? Dan is onze online Zwangerschapsyogacursus ‘Ontspannen Zwanger & Bevallen’ heel geschikt. In 15 complete lessen leer je de belangrijkste yogaoefeningen en houdingen, ademhalingstechnieken en meditaties die je helpen om fit en vol vertrouwen je zwangerschap te beleven én je voor te bereiden op de aankomende bevalling. Naast video’s van zwangerschapsyogalessen bevat de cursus veel specifieke informatie, tips, geluidsfragmenten, geleide mediaties en ontspanningsoefeningen en praktische downloads én drie specifieke lessen ter voorbereiding op de geboorte van je kleintje, waaronder een les voor met je (beval)partner.

Je ontvangt de toegang tot al het het cursusmateriaal voor 9 maanden lang; zo kan je je gehele zwangerschap, en ook nog erna, kiezen welke les je wanneer wil volgen en teruggaan naar de voor jou relevante informatie. Lees meer

Goed voorbereid op de bevalling

We bieden verschillende opties om je (samen) goed voor te kunnen bereiden op de bevalling. We raden je aan deze opties rond je 35e week in te plannen.

1. Volg zelf of samen met je (beval)partner, de Birth Prep Mini-Cursus van 2 avonden van 2 uur waarin we je uitleg geven over het proces van bevallen en je belangrijke ademhalingstechnieken, (beval)houdingen en oefeningen uit Birthlight zwangerschapsyoga leert, die je kan toepassen in verschillende bevalscenario’s. Bovendien besteden we uitgebreid aandacht aan de rol van de (beval)partner. Ook boekbaar als privé-cursus.

2. Volg samen met je (beval)partner een Partnerles van 2 uur en leer je over samen bevallen, de rol van je (beval)partner en de belangrijkste ademhalingstechnieken, oefeningen en bevalhoudingen uit Birthlight zwangerschapsyoga die je kan toepassen in verschillende bevalscenario’s. Ook boekbaar als privéles.

3. Volg zelf of samen met je (beval)partner één van onze Online bevalcursussen. Zo kan je in je eigen tijd en zo vaak je maar wilt (samen) oefenen. Meer informatie

Liever een privéles?

Ervaar je (bekken(bodem))klachten of valt je zwangerschap je mentaal of fysiek zwaarder dan gedacht? Je bent niet de enige! In deze situaties kan een privéles zwangerschapsyoga erg prettig zijn, zodat we al onze aandacht kunnen richten op dat wat je nodig hebt. Maak een afspraak voor een met je favoriete docente en ze komt of voor een privéles bij je thuis in Utrecht-stad, of je kan afspreken bij de docente, op een moment dat jou uitkomt.

 • Docentes: In het Nederlands en Engels met één van onze docentes. Zie ons team.
 • Tarief: € 70,00 voor 60 min les. De dag en tijd van de les is flexibel en kan je met de docente zelf afspreken.
  Locatie: bij jou of de docente thuis, in Utrecht-stad.
 • Voor het maken van een afspraak kan je ons mailen.