Zwangerschapsyogacursus (6x)

Zwangerschapsyogacursus

met 6 verschillende themalessen

Zwangerschapscursus met yoga als basis

Deze zwangerschapscursus met als basis yoga voor tijdens je zwangerschap bestaat uit 6 themalessen van 90 min en is geschikt voor iedere aanstaande moeder vanaf 14 weken zwangerschap. Iedere les biedt een combinatie van zwangerschapsyoga, informatie en uitwisseling over een wisselend thema. Je kan de cursus als geheel volgen, of je kan je los aanmelden voor de verschillende themalessen.

De lessen vormen een mooie aanvulling op onze reguliere wekelijkse zwangerschapsyogalessen, maar zijn wel anders. Door de langere lestijd kunnen we in een wisselend thema duiken, de yogahoudingen beter bekijken inclusief meerdere variaties en bespreken we waarom en wanneer we deze houdingen en oefeningen kunnen toepassen. Daarbij hebben we meer tijd voor verschillende ademhalingstechnieken (pranayama) en is er meer tijd voor de hoog nodige ontspanning in de vorm van een korte yoga nidra of meditatie, naast de langere eindontspanning.

Zwanger zijn is een mooi en intens proces waarin veel verandert op lichamelijk, hormonaal, mentaal, en emotioneel gebied. Je maakt op verschillende manieren ruimte voor een kindje. In dit proces is het juist van belang om goed voor jezelf te zorgen. Een goede conditie van zowel lichaam als geest, vormt de beste voorbereiding voor de bevalling en de tijd erna. Met zwangerschapsyoga leer je bewust met alle veranderingen om te gaan, houd je je lichaam sterk en soepel en laat je contact maken met je kindje.

Zwangerschapsyoga:

 • Bevordert je lichamelijke fitheid, je houding en mobiliteit.
 • Vergroot je lichaamsbewustzijn, en helpt je voelen wat je nu nodig hebt.
 • Vergroot je fysieke en mentale kracht, vertrouwen en intuïtie.
 • Ontspant je lichaam en geest en helpt je ruimte maken voor jezelf en je kindje.
 • Leert je houdingen, bewegingen en transities aan die je tijdens de zwangerschap en de bevalling kunt inzetten.
 • Biedt ruimte voor vragen en uitwisseling met andere aanstaande moeders.

Start cursus:

Zat 5 oktober of zat 16 november 2019

Wat doen we tijdens de zwangerschapscursus?

Deze zwangerschapscursus is met name geschikt voor aanstaande moeders die op zoek zijn naar professionele begeleiding met een holistische insteek voor tijdens hun zwangerschap. De cursus kan je zien als een voorbereiding op misschien wel een van de belangrijkste en meest intense fases in je leven; het moederschap. De lessen zullen je voorzien van de nodige informatie en door de regelmatige beoefening van zwangerschapsyoga je empoweren en vertrouwen geven voor tijdens je zwangerschap én als voorbereiding op de geboorte van je kleintje.

Zwangerschapsyoga kan op meerdere manieren ondersteunend werken voor je transitie naar het moederschap: Het geeft zowel kracht als vertrouwen om hierin je eigen weg te gaan en het helpt je om de verbinding te maken met je intuïtieve, fysieke, mentale, emotionele en spirituele zelf. Daarbij geeft het je de kans om je tijdens deze bijzondere tijd te verbinden en contact te maken met je groeiende kindje en om om te leren gaan met de miraculeuze veranderingen in jou zelf en in je leven.

Zwangerschapsyoga bij studio Vandaan volgt de Birthlight methode waarin de ademhaling, veilige transities, een bewuste, aandachtige beleving van de zwangerschap en een goede fysieke en mentale voorbereiding op de bevalling, centraal staan. Birthlight is een gerenommeerde Britse organisatie die trainingen geeft over de hele wereld op het gebied van vrouwenwelzijn, zwangerschap, geboortes en baby’s.

Lesthema’s:

Iedere week zal een wisselend thema de basis vormen van de les en gecombineerd worden met passende ademhalingstechnieken, yogahoudingen en series, bewegingen en diepe ontspanning.

Iedere les heeft eenzelfde opbouw en bestaat uit het bespreken van het thema en het delen van ervaringen, yoga, ademhaling, en ontspanning. De yoga-oefeningen zijn gericht op het soepel en sterk houden van je lichaam zodat je mobiel blijft tijdens je zwangerschap en als voorbereiding op de bevalling. Daarnaast staan ademhalingsoefeningen centraal om je kalmte, ontspanning en innerlijke rust te leren bewaken tijdens de zwangerschap. Bovendien zijn ademhalingsoefeningen zeer waardevolle technieken voor tijdens je bevalling en hoe eerder je ze onder de knie krijgt, hoe beter je ze straks zal kunnen inzetten. De uitgebreide ontspanningsmomenten helpen je om los te laten en vertrouwen te hebben in jezelf, je lichaam en het proces van zwanger zijn. Ontspanning helpt je bovendien om je intuïtie te volgen en bewuste aandacht te hebben voor je kindje.

TIP! Je kan de cursus zowel volgen als geheel (alle 6 lessen) of als losse lessen. De losse lessen zijn te boeken via ons yogaschema. De gehele cursus boek je hier tegen een mooie korting.

De volgende thema’s zijn deel van de zwangerschapscursus:

Week 1: Aarden

Zodra je ontdekt dat je zwanger bent, verandert er vreselijk veel in en om je heen. Dit, gecombineerd met ons vaak al drukke leven, kan het moeilijk maken om bewust te genieten van deze speciale reis, en om goed geaard te blijven, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. In deze eerste thema-les oefenen we met in dit moment zijn en worden we ons gewaar van zowel fysieke sensaties als emoties zonder daar over te oordelen. Wanneer we oprecht aanwezig en zonder oordeel kunnen zijn, wordt onze reis als moeder to-be bewuster en aangenamer. Met deze les schenk je jezelf de tijd (en de tools!) om je te verbinden met jezelf en je baby.

Week 2: Mee met de stroom

Misschien heb je het ook al gemerkt; een zwangerschap gaat gepaard met veel vragen. Wanneer kan je zien dat ik zwanger ben? Wanneer zal de misselijkheid ophouden? Hoe zal ik reageren als de geboorte moeilijk verloopt?

Hoewel je je zeker kan voorbereiden op een zwangerschap en geboorte, is iedereen en ieder lichaam uniek en dus zal geen zwangerschap of geboortereis hetzelfde zijn. Een van de grootste cadeaus die je jezelf kan geven is daarom om geregeld de controle los te laten, om te vertrouwen in het proces en om te leren mee te gaan met de stroom; dit zal je helpen tijdens je zwangerschap, de geboorte én in het moederschap. Er is immers maar zo veel (of eigenlijk zo weinig) dat we werkelijk onder controle hebben in het leven en een kindje maakt je hier vanaf het moment dat je zwanger bent, al bewust van!

Week 3: Volg je intuïtie

Wat gebeurt er nu echt tijdens je bevalling? Je lichaam is zelf de beste verloskundige die je ooit zal ontmoeten én met de beste drugs! In deze les bekijken we welke hormonen een rol spelen tijdens de verschillende fases van de geboorte en waarom ze zo belangrijk en ondersteunend zijn. Het zal gemakkelijker zijn je over te geven aan je lichaam en het process van de geboorte wanneer je een beter begrip hebt van wat er precies gebeurt. Deze les zal je bovendien helpen meer ‘in tune’ te komen met je intuïtie en beter te leren luisteren naar wat je zwangere lichaam je te vertellen heeft.

Week 4 – Vertrouwen in jezelf & omgaan met angst

In deze les duiken we dieper in manieren om je intuïtie te volgen en om op je lichaam te vertrouwen. Hierdoor zal je beter om kunnen gaan met zowel fysieke sensaties als emoties op het moment dat ze zich aandienen, in plaats van dat je je ertegen probeert te verzetten (en je daarmee je onbewust je lichaam kan tegenwerken). We zullen oefenen met het behouden van een zachte en ontspannen geest en het opbouwen van vertrouwen.

Week 5: Zelf-Zorg

Hebben we wel de juiste kleur gekozen voor de kinderkamer? Hebben we genoeg luiers in huis? De meeste vrouwen zijn een kei in het zorgen voor anderen, maar vergeten intussen zichzelf soms. Er is geen betere tijd om goed voor jezelf te zorgen dan tijdens (en na!) je zwangerschap – en daarmee zorg je meteen ook goed voor je groeiende kleintje J. Voor een moeder zou zelf-zorg een eerste prioriteit mogen zijn! Neem met deze les even de tijd om volledig los te laten en te ontspannen en te voelen hoe jij goed voor jezelf kan zorgen.

Week 6: Steun en hulp

Naar wat voor sort bevalling kijk je uit? Wie en wat heb je nodig om dit waar te maken? Wat voor sort steun en hulp heb je in de startblokken staan na de bevalling? Hoe voel je je erbij om hukp te (gaan) vragen? Opnieuw dienen zich allerlei vragen aan naarmate je zwangerschap vordert. Omdat je omgeving van grote invloed op je kan zijn, zeker rondom de geboorte, is het belangrijk om iedereen om je heen ‘on the same page’ te krijgen! In deze les bespreken we verschillende houdingen en bewegingen die je samen met je partner thuis kan oefenen en toe kan passen tijdens de geboorte (waar deze ook plaatsvindt). Het streven is dat je je verbonden en gesteund voelt door fysiek contact. Dit geeft bovendien je (beval)partner niet alleen het gevoel van waarde en belang te zijn, maar ook praktische tools om tijdens de geboorte toe te passen.

Ondervind je fysieke (bekken)klachten, laat het de docente even weten voor de les. Ze kan helpen om je hoe dan ook comfortabel te laten zijn en kan je de nodige aanpassingen aandragen.

Andrea Geluwie

Andrea is gecertificeerde Hatha, slow-flow and zwangerschapsyoga docent. Ze heeft haar opleidingen afgerond in Australië waar ze 9 jaar heeft gewoond en 3 kinderen heeft gekregen. Sport, beweging en coaching hebben altijd een groot deel uitgemaakt van haar leven en heeft haar passie voor zwangerschaps yoga, samen met het steunen van vrouwen, tot werkelijkheid gebracht na de geboorte van haar derde. Nu ze weer terug is in Nederland gaat ze haar kennis verder verdiepen door de Birthlight zwangerschapsyogadocententraining te volgen begin Oktober. Ze kijkt ernaar uit haar ruime kennis en ervaring vervolgens in te zetten in Utrecht met het geven van de Zwangerschapsyogacursus vanaf 5 oktober op onze nieuwe locatie (studio Cremerstraat) nabij het Majella Park in Utrecht.

Praktische Info

 • Cursusdata:
 • Cursus : Zat-ochtend 9.30-11.00 uur op 16, 23, 30 nov en 7, 14, 21 dec 2019
 • Locatie: studio Cremerstraat, Cremerstraat 390, Utrecht. Op de hoek Frederik van Eedenstraat/Cremerstraat nabij het Majellapark vindt je onze studio. Loop door het hek en de tuin naar de voordeur, daar vindt je de trap naar boven. (Nieuw Engeland).
 • Docente: Andrea Geluwie
 • Tarief: Gehele cursus (6x) voor €105,00, of €20,00 per losse les
 • Aanmelden: Je aanmelden voor de gehele cursus (6 lessen) kan direct hier Je aanmelden voor de losse lessen kan via ons yogalesschema.

NEW! Zwangerschapsyoga Online

De Online ‘Ontspannen Zwanger & Bevallen’ Zwangerschapscursus is geschikt voor iedere aanstaande moeder vanaf 14 weken zwangerschap. In 15 weken leer je de belangrijkste yogaoefeningen en houdingen, ademhalingstechnieken en meditaties die je helpen om fit en vol vertrouwen je zwangerschap te beleven én je voor te bereiden op de aankomende bevalling. Naast zwangerschapsyogalessen bevat de cursus veel specifieke informatie, tips, geluidsfragmenten, geleide mediaties en ontspanningsoefeningen en praktische downloads én drie specifieke lessen ter voorbereiding op de geboorte van je kleintje.

Het gehele pakket is zo ontworpen dat je de cursusdelen in één keer ontvangt zodat je meteen bij al het materiaal kan en kan kiezen welke les en welk thema je wanneer wil volgen. Je hoeft er dus zeker geen 15 weken over te doen; het kan vele malen korter zijn of juist veel langer duren, afhankelijk van hoe vaak je de lessen volgt. En voor dat alles hoef je niet eens weg; je kan de gehele cursus volgen in het comfort van je eigen huiskamer.

Lees meer

Ga je al bijna bevallen?

Bevalvoorbereiding

We bieden je verschillende opties om je goed voor te bereiden op de bevalling.

We raden je aan deze opties rond je 35e week in te plannen.

1. Volg, alleen of samen met je (beval)partner, de Birth Prep Mini-Cursus van 2 lessen van 2 uur waarin we je uitleg geven over het proces van bevallen en je specifiek voor de bevalling belangrijke ademhalingstechnieken, (beval)houdingen en oefeningen uit de Birthlight zwangerschapsyoga leert, die je kan toepassen in verschillende bevalscenario’s (thuis, geboortehuis, ziekenhuis, keizersnede). Bovendien besteden we uitgebreid aandacht aan de belangrijke rol van de (beval)partner tijdens de bevalling.

En/Of:

2. Volg samen met je (beval)partner een Partnerles van 2 uur en leer alles over samen bevallen, de rol van je (beval)partner tijdens de bevalling en de belangrijkste ademhalingstechnieken, oefeningen en bevalhoudingen uit Birthlight zwangerschapsyoga die je kan toepassen in verschillende bevalscenario’s (thuis, geboortehuis, ziekenhuis, keizersnede). Deze les volg je samen met je (beval)partner of degene die jou gaat ondersteunen tijdens je bevalling. De Partnerles kan je ook als privéles van 2 uur volgen bij je thuis als jullie dat fijner vinden.

Fijn om samen dezelfde technieken onder de knie te hebben en elkaar zo te kunnen helpen. Les was praktisch ingestoken, en met minimale investering in tijd toch erg veel geleerd. Meer vertrouwen in de bevalling nu, en het gevoel dat we het samen kunnen gaan doen. 

Florien

Ontzettend nuttig en leerzaam. Ik weet nu welke houdingen ik samen met mijn partner kan aannemen. Welke ademhalingstechnieken geschikt zijn per bevallingsfase en hoe je ze toepast. Mijn vriend en ik voelen ons nu samen veel meer voorbereid op de bevalling!

Suzan

Liever een privéles?

Heb je (bekken(bodem))klachten of valt je zwangerschap je mentaal of fysiek zwaarder dan gedacht? Je bent niet de enige! In deze situaties kan een privéles zwangerschapsyoga erg prettig zijn, zodat we al onze aandacht kunnen richten op dat wat je nodig hebt. Maak een afspraak voor een met je favoriete docente en ze komt of voor een privéles bij je thuis in Utrecht-stad, of je kan afspreken bij de docente, op een moment dat jou uitkomt.

Docentes: In het Nederlands en Engels met Ina, Esther, Eveline, Nadine, José of Robin. In English with Anita

Tarief: 65,00 voor 1 uur. De dag en tijd van de les is flexibel en kan je met de docente zelf afspreken.
Locatie: bij jou of de docente thuis, in Utrecht-stad.

Voor het maken van een afspraak kan je bellen op 06-41368389 of mailen naar info@studiovandaan.nl