Huur Bevalbad

Ontspannen bevallen in water

7

Huur Bevalbad

Een badbevalling is een bevalling waarbij je tijdens (een deel van) de bevalling in een bevalbad met warm water zit. Een bevalbad of bevallingsbad is een opblaasbad dat speciaal is ontworpen om op een veilige manier in te bevallen. Er bestaan diverse soorten en maten bevallingsbaden die je kan huren of kopen en waarin je thuis, in een kraamhotel of in het ziekenhuis kan bevallen. 

Waarom bevallen in water?

De badbevalling of waterbevalling is tegenwoordig behoorlijk populair en steeds meer zwangeren oriënteren zich op de mogelijkheden om in bad te bevallen.

Bevallen in water is echter niets nieuws. Al duizenden jaren wordt water gebruikt om het geboorteproces te verlichten. Er zijn veel verschillende manieren om met de (mogelijke) heftigheid van een bevalling om te gaan en bevallen in warm water is één van de meest effectieve natuurlijke pijnbestrijders.

De voordelen van bevallen in warm water zijn veelvoudig, zowel voor jou als moeder als voor je kindje. Het warme water stelt jullie beiden in staat om het intense geboorteproces op een zachtere en meer vloeiende wijze te beleven.

In ons E-book lees je alles over de voorbereiding op, de voordelen van en al het praktische dat van belang is voor een geslaagde badbevalling.

Wanneer is een badbevalling mogelijk?

Om tijdens (een deel van) je bevalling in bad te gaan is mogelijk voor bijna alle zwangere vrouwen (tenzij er medische omstandigheden zijn die dit niet mogelijk maken), maar vraagt wel net iets meer voorbereiding dan een reguliere bevalling ‘op land’.

Wil je alles weten over de voordelen, het hoe, wat, waar en de praktische kant van een badbevalling? Volg dan de Online cursus ‘Ontspannen in Water Bevallen’ en leer alles dat je wilt weten wanneer je overweegt (deels) in bad te bevallen.

Weet je al dat je in bad wilt bevallen? Dan vind je hieronder alle info voor de huur van een bevalbad via onze collega’s Lizanne & Andrea in Utrecht.

“I really loved my water birth! It was one of the things I hoped I would be able to experience during the birth of my son; being in a warm bath during labour. Although I did plan for a home birth, things did go a bit differently than expected. After a day of feeling ‘something’ , in the evening my waters suddenly broke and birth took off like a rocket. Even though this was my first baby, my son was born within 2 hours, of which I spent 1,5 hours in our birth pool.  I was so happy to be able to go into the pool as my contractions were very intens.

The warm water instantly helped me to cope with the intensity and pain I was experiencing and it was great to be in our own little birth bubble. My partner was with me in the bath, sitting behind me and supporting me during contractions. When I started pushing in the last stage, I was high on my knees, my arms wrapped around my partners’ neck. I felt strong, in control and gave birth to my son in this way. Now we are expecting our second baby, I would love to give birth in the pool again!”

studio Vandaan in Utrecht

Wat zijn de voordelen van bevallen in water?

Uit wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van vele moeders blijkt dat er – op een goede voorbereiding en wat extra kosten na – alleen maar voordelen zitten aan een badbevalling, zowel voor moeder als kind.

 • Warm water werkt in de eerste plaats sterk ontspannend op zowel je lichaam als je geest. Je spieren ontspannen door de warmte, waaronder de spieren van je baarmoeder. Hierdoor verloopt de ontsluiting vaak vlotter dan ‘op het land’.
 • Warm water verlaagt het niveau van stresshormonen in je lichaam en door de ontspanning stimuleert het juist het de aanmaak van zowel het bevalhormoon oxytocine, wat sterke en efficiënte weeën opwekt, als de aanmaak van endorfines; stofjes die kalmerend en pijnstillend werken, waardoor vrouwen die in bad bevallen minder vaak om pijnmedicatie vragen.
 • Het warme water zorgt voor meer elasticiteit van het perineum, waardoor de kans op inscheuren en de mate waarin dit gebeurt wordt verkleind.
 • De opwaartse kracht van het water maakt je in het water bijna gewichtloos. Hierdoor beweeg je gemakkelijker dan op het land en kan je moeiteloos wisselen van houding. Dit zorgt ervoor dat je je bekken kan bewegen en er meer ruimte in je bekken is voor je kindje om in te dalen en geboren te worden.
 • Veel vrouwen geven aan zich beter te kunnen concentreren zodra ze het water in gaan. Bovendien vormt het bad vormt een natuurlijke afscheiding van de buitenwereld.
  Het bad is jouw of jullie heilige ruimte, waar niemand zonder jouw toestemming zomaar in kan. De verloskundige kan controles van je ontsluiting of de baby alsnog gewoon over de badrand uitvoeren, wanneer dat gewenst is.
 • Het warme water is een vertrouwde en geruststellende plek voor je baby om in geboren te worden.
 • Het verlicht de schok en zintuigelijke overbelasting voor de baby omdat licht en geluid zachter worden waargenomen onder water.

Een Bevalbad Huren

Voor de verhuur van de bevalbaden werkt studio Vandaan samen met onze lieve collega’s:

Lizanne & Andrea zijn beide werkzaam in de geboortezorg, als respectievelijk massagetherapeut en yogadocente. Zij verhuren bevalbaden in de omgeving Utrecht vanuit hun passie voor de geboortezorg, hun eigen ervaring en de behoefte om een bijdrage te leveren aan liefdevolle en professionele zorg rondom geboorte. Ze gunnen het iedereen om de weldaad van het warme water tijdens de bevalling als ook de magie van een geboorte in het water, mee te kunnen maken.

Waaruit bestaat het bevalbad-verhuurpakket?

De huur van een bevalbad (à €110) is inclusief de volgende items (deze retourneer je weer):

 • De “Birthpool in a box” bad (mini of regular)
 • Elektrische pomp om het bad op te pompen
 • Een waterpomp om het bad mee leeg te pompen
 • Diverse opzetstukken voor kranen
 • Instructieboekje voor het opzetten en leeg laten lopen van het bad

Een persoonlijk hygiëne pakket (à €60,00) bestaande uit de volgende items

 • Persoonlijke hygiënische hoes
 • Dekzeil ter bescherming van je vloer
 • Een waterslang om het bad mee te vullen/leeg te maken
 • Anti-slip mat
 • Bad thermometer
 • Zeefje
 • Transport:
  • Het bad kan worden opgehaald (bij Lizanne of Andrea in Utrecht: Leidsche Rijn of Groenekan) of tegen een vergoeding worden gebracht. Zij dragen zorg voor het ophalen van het bevalbad na je bevalling (buiten Utrecht geldt hierbij een reisvergoeding).
 • Kies zelf je formaat bevalbad:
  • Er zijn 2 opties: mini of een regulier bad. Als je zelf wat langer bent en/of je wilt graag met je partner in bad kunnen, en je hebt de ruimte in huis (of waar je dan ook gaat bevallen), kies dan voor een regulier bad.  Heb je beperkte ruimte thuis, kies dan voor een mini. Verwacht je heel snel te bevallen? Dan kan je ook een mini overwegen omdat deze net wat sneller vol zijn.
 • Niet gebruikt tijdens je bevalling?:
  • Je kunt de items uit het persoonlijke pakket na gebruik bewaren voor een eventuele volgende zwangerschap of weggooien.
  • Indien je het persoonlijke hygiëne pakket ongebruikt en in de originele verpakking retourneert, wordt het bedrag van €60,- aan je teruggestort.

Kosten en Boekingen

Wat is de huurprijs?

 • De huur van een bevalbad kan alleen als compleet pakket plaatsvinden en kost €170,00 in totaal.
 • Het bevalbad blijft 5 weken bij je, vanaf de 37e week van je zwangerschap tot week 42.
   Hoe werkt de huur van het bad?
   • Voor boekingen: Stuur ons een e-mail t.a.v. Andrea & Lizanne op info@studiovandaan.nl met jouw keuze aan formaat, uitgerekende datum, volledige naam, e-mail adres, adres en mobiele telefoon, voorkeur voor ophalen (Leidsche Rijn of Groenekan) of bezorgen zodat we een afspraak kunnen maken.
   • Is er een bad beschikbaar voor je, dan verloopt de verhuur als volgt:
    • Je ontvangt van hen een bevalbad–huurovereenkomst. Zodra je deze hebt gelezen en getekend, ontvang je in week 36 een factuur en een betaalverzoek. De factuur dient voldaan te zijn vóór het ophalen.
    • De dames nemen contact met je op wanneer je de 37 weken nadert, zodat je samen een datum kan plannen voor het ophalen of de bezorging van het bad en het persoonlijke pakket.
    • Het bad is vanaf week 37 bij Andrea of Lizanne op te halen (in Leidsche Rijn of Groenekan), of kan voor een vergoeding bij jou thuis worden gebracht.
    • Wanneer je het bevalbad komt ophalen/ het gebracht wordt, ontvang je uitleg over hoe alles werkt.
    • Het bevalbad wordt gratis opgehaald na de geboorte. Buiten Utrecht geldt er een reiskostenvergoeding.

   Wil je samen goed voorbereid zijn op de geboorte?

   De Online Bevalcursus, bestaat uit 3 lessen bevalvoorbereiding die je kan volgen waar en zo vaak je maar wilt. Je leert je alles wat je wilt weten om samen zo ontspannen en natuurlijke mogelijk te bevallen, waar je ook hoopt te bevallen bevallen. 

   (Deze online Bevalcursus is ook onderdeel van de Online Zwangerschapsyogacursus!)