Sluitingsritueel

Afsluiting van een bijzonder levensfase

7

Postpartum Sluitingsritueel

Het Rebozo Sluitingsritueel komt voort uit de Mexicaanse traditie, waar je lichaam aan het einde van je 40-dagen kraamtijd wordt gesloten door middel van doeken, als afsluiting van de periode van zwangerschap en geboorte. Het ritueel markeert zowel de fysieke, emotionele als spirituele afsluiting van een belangrijke fase in je leven, en kan tot jaren na je bevalling plaatsvinden.

Sluitingsritueel

Tijdens je zwangerschap en geboorte staat je lichaam open om je kindje te laten groeien en geboren te laten worden. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel als energetisch creëer je ruimte voor dit nieuwe leven.

Ná je bevalling, heeft je lichaam helpen om het weer te sluiten niet alleen een positief fysiek effect, maar ook een emotioneel en energetisch effect. Je komt op een andere manier weer thuis in je lichaam. Het kan bovendien helpen om je bevalervaring, een miskraam of een stilgeboorte te verwerken, of richting te geven aan de wens voor een volgende zwangerschap.

Met het sluitingsritueel sta je stil bij de overgang van jou van vrouw naar moeder. Er is ruimte voor je bevallingsverhaal, een moment van diepe ontspanning en mogen er oude patronen, die jou niet meer dienen, losgelaten worden.

Timing: Het Rebozo Sluitingsritueel kan vanaf ieder moment na de eerste 40-dagen kraamtijd gedaan worden. Sommige vrouwen doen dit zelfs nog jaren na de laatste bevalling en het effect van het ritueel blijft onveranderd groot. 

 

Wat kan je verwachten?

Het Sluittingsritueel bestaat uit:

 • Het vertellen van je geboorteverhaal, vanaf conceptie tot de bevalling
 • Een massage van de handen en voeten
 • Kruidenbad of voetenbad
 • De Rebozo sluiting
 • Ondersteund met mooie muziek
 • Een kaartje met een mooie affirmatie
 • Het vieren van het moederschap met lekker eten en drinken

Tijdens de sluiting wordt je lichaam in 7 stappen (hoofd, schouders, taille, bekken, bovenbenen, onderbenen en voeten) deel voor deel in de rebozo gewikkeld, waarna de doek aan weerszijde strak aangetrokken wordt. Je wordt hierbij liefdevol omhuld, terwijl je lichaam zich weer ‘sluit’. De sluitende massage heeft een positief effect op het herstel van het lichaam van de moeder en heeft een helende werking.

Praktisch:
 • Het sluitingsritueel kan gegeven worden bij jou thuis in Utrecht (reiskosten inbegrepen), bij Eveline in Utrecht of bij Danielle of José in haar studio in de Betuwe.
 • De afspraak duurt in totaal ca. 2,5 tot 3 uur.
 • Het tarief voor de ceremonie is € 260,- inclusief BTW.
 • Voor vragen en/of boekingen kan je contact opnemen met Eveline of José op: info@studiovandaan.nl

“Hi Danielle, Och wat heb ik geboft om jou (online) te hebben gevonden en dankbaar om – in deze periode – inmiddels twee keer van je aandacht en energie te hebben kunnen genieten. Ik vond het bijzonder mooi. De aandacht en tijd voor mijzelf en met Danielle bracht nog een laag extra rust en bezinning, zowel fysiek en emotioneel. De Rebozo sluiting vond ik ook zeer intiem voor mijzelf, dat was voor mij iets wat ik nog nooit had meegemaakt. Ik voelde me geborgen, naar binnen gekeerd, dankbaar voor nu en open voor de toekomst.
Ik heb het zeer enthousiast gedeeld. Dankjewel nogmaals!”.

– Marloes, ontving de sluiting 9 maanden na de geboorte van haar 1e kindje

studio Vandaan in Utrecht
Daniëlle van Grieken

Daniëlle werkte ooit als wetenschapper, maar in 2009 richtte ze studio Vandaan op om haar passies te verenigen onder één dak. Sindsdien geeft ze met veel liefde yogalessen, cursussen en massages aan aanstaande en nieuwe moeders, en organiseert ze retraites. Na decennia in Utrecht gewoond te hebben, woont ze nu met haar vriend, zoon en dochter in een klusboerderij in de Betuwe.

Eveline Spree

Eveline is een van de vaste gezichten van studio Vandaan. Van origine is Eveline antropoloog en intercultureel trainer. In 2012 haalde Eveline haar Vinyasa certificaat en begon ze met lesgeven. Toen ze het jaar daarop zwanger werd schreef ze zich in voor een zwangerschapscursus en dat beviel zo goed dat ze de Birthlight docentenopleiding volgde en afrondde. Ze is moeder van 2 kleintjes en geeft met veel liefde wekelijkse lessen, maandelijkse bevalvoorbereiding en meerdere retraites per jaar.

José Dorresteijn

José volgde tijdens haar laatste zwangerschap zelf zwangerschapsyogalessen.
Ze vond dit zo inspirerend en plezierig voor haar zwangere lijf, dat ze zelf meteen de Birthlight zwangerschapsyoga -docentenopleiding is gaan volgen. José is moeder van 4 kinderen en weet hoe belangrijk het is om tijdens en na je zwangerschap tijd voor jezelf te maken. Naast het moederschap geeft José pre- en postnatale coaching.