Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding
Leer contact te maken met je kindje en elkaar
De kracht van Aanraking
Haptonomische Zwangeschapsbegeleiding is voor alle aanstaande ouders met de wens om samen, bewust en in verbinding de zwangerschap en geboorte te beleven, deze zo optimaal mogelijk te ondersteunen en goed voorbereid te zijn op de bevalling en de start van het ouderschap.
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is een letterlijk tastbare manier om al voordat de geboorte plaatsvindt, in je (nieuwe) rol als ouder te groeien, de band met jullie kindje op te bouwen en vanuit autonomie en vertrouwen de bevalling aan te gaan. Heb je de behoefte om samen met je partner de zwangerschap te beleven, voelend contact te maken met het kindje in de buik en jullie als stevig tweemanschap voor te bereiden op de bevalling en het ouderschap? Dan is haptonomische zwangerschapsbegeleiding wellicht passend voor jou en/of jullie samen.
‘Tijdens de zwangerschap en bevalling hebben we veel kunnen toepassen van wat we bij zwangerschapshaptonomie geoefend hebben. Ik heb me ook echt gesteund gevoeld door mijn man. Tijdens de bevalling sloeg hij niet dicht, wist hoe hij mij kon ondersteunen en het was bijzonder hoe ik met mezelf, mijn man en ons kindje verbonden kon blijven tijdens het harde werken. Want dat is bevallen wel, kan ik nu zeggen.
Deze voorbereiding was voor ons precies wat we nodig hadden, waardoor we met vertrouwen naar de bevalling en het ouderschap hebben toegeleefd.
Gelukkig hadden we na de geboorte van onze dochter nog een laatste sessie met Nanette, want we wilden heel graag onze ervaring met haar delen en natuurlijk onze dochter laten zien! Nanette is tijdens de zwangerschap in korte tijd heel vertrouwd gaan voelen en wat hebben wij als aanstaande ouders samen een mooi proces doorgemaakt dankzij haar. Daar hebben we ook nu nog veel aan.
Een echte aanrader dus!’
Marit & Bas
Voor wie is het geschikt?
Haptonomische Zwangeschapsbegeleiding is voor alle aanstaande ouders met de wens om samen, bewust en in verbinding de zwangerschap en geboorte te beleven, deze zo optimaal mogelijk te ondersteunen en goed voorbereid te zijn op de bevalling en de start van het ouderschap. Soms kan er ook een specifieke hulpvraag zijn, zoals bij een spanningsvolle zwangerschap, lichamelijke klachten, angst of (eerdere) ervaringen die de zwangerschap kleuren. Ook ouders die al een kindje hebben zijn van harte welkom. In alle drukte die er al binnen het gezin is, vinden ouders het vaak fijn om kwalitatieve tijd in te ruimen en contact op te bouwen met hun nieuwkomer.
Wat houdt haptonomische zwangerschapsbegeleiding in?
Voor je Kindje
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is een echte ‘familie-aangelegenheid’ waarbij het contact tussen jou als moeder, de vader (of partner) en jullie kindje in de buik centraal staat. Door middel van aanraakvormen ontdek je hoe je in dit prille stadium het contact met je kindje al kunt opbouwen en verdiepen. Hiermee laat je je kindje weten dat het welkom is, bevestig je hem of haar in zijn bestaan en ontstaat er een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Dit draagt bij aan het tot stand komen van een vroege hechting. Ook herkent je kindje na de geboorte direct jullie manier van aanraken en jullie vertrouwde handen. Dit geeft rust en zekerheid, jullie hoeven minder aan elkaar te wennen na de geboorte. Je hebt je kindje eigenlijk al een kans geboden om kennis te maken met jullie. Een allereerste glimp van wat hem of haar te wachten staat straks buiten de buik. Hoe fijn is het als deze toch wat harde en intense overgang een vertrouwde landing kent!
Voor de Moeder
Er verandert van alles in jouw lichaam. En eigenlijk ook in je leven. We oefenen met het anticiperen hierop, wat zowel jou als de baby ten goede komt.
- Hoe blijf je in balans en zorg je goed voor jezelf en je kindje?
- Hoe kun je verzachten in je lichaam, je kindje zoveel mogelijk ruimte bieden en zo ontspannen mogelijk dragen?
- Hoe besteed je bewust aandacht aan deze bijzondere, maar soms ook beladen periode in je leven?
- Hoe kun je in verbinding met je lichaam, je kindje en je partner bevallen?
Voor de Vader of Partner
De vader, of partner, gaat een heel ander proces door dan jij als moeder. Het is dan ook een intens bijzondere ervaring als tijdens een sessie haptonomische zwangerschapsbegeleiding de vader voor het eerst jullie kindje kan voelen bewegen. Het contact met jullie kindje wordt zo een gedeelde ervaring van jullie drieën! Daarnaast ligt er een actieve rol weggelegd voor de vader in de ondersteuning van jou tijdens de zwangerschap en bevalling. Hier krijgen jullie handreikingen in.
Voorbereiding op de bevalling
De voorbereiding op de bevalling is erop gericht hoe jullie samen het proces van de geboorte zo optimaal mogelijk kunnen ondersteunen. We gaan in praktijk oefenen, opdat je aan den lijve ondervonden hebt. Het wordt door aanstaande ouders als enorm waardevol ervaren om vooraf te ontdekken en voelen wat voor jullie passend en belangrijk is. Dit geeft handvaten, autonomie en vertrouwen richting de bevalling; jullie gaan in verbinding en als stevig driemanschap de geboorte aan. Aan bod komt:
- Uitleg over het verloop van de bevalling
- Opvangen van pijn en weeën
- Ademhaling
- Baringshoudingen; welke zijn er en waar voel jij je prettig bij?
- Verzamelen van kracht en deze omzetten naar een goede perstechniek
- Ondersteuning bieden als partner
- Keuzes bij de bevalling en voorbereid zijn op als het anders loopt
Op de wereld
Na de geboorte zal er nog een laatste samenkomst zijn; om jullie kindje te ontmoeten, terug te blikken op de bevalling en naar de huidige situatie te kijken: Hoe gaat het met jullie en met het herstel van de moeder? Ook wordt er aandacht besteed aan het dragen van je kindje (basis ondersteunen) en contact maken met jullie kindje nu het op de wereld is.
Wat vonden zij?
“De haptonomische zwangerschapsbegeleiding heeft ons echt verrast.
Door de oefeningen zijn we niet alleen dichter naar ons kindje gegroeid maar hebben we ook elkaar weer op een andere manier leren kennen. Ik heb ervaren hoeveel mijn man voor mij kan betekenen. En hoe dat te ontvangen, want dat liet ik eerder niet zo toe. Het gaf mij veel vertrouwen om samen de bevalling aan te gaan.”
Floor & Marnix
‘Wat was het bijzonder om ons kindje al in mijn buik te leren kennen!’
Jolien & Maarten
“Mijn vriend en ik hebben veel gehad aan de haptonomische zwangerschapsbegeleiding.
De eerste keer dat hij tijdens een sessie ons kindje kon voelen was hij in tranen, het werd opeens zo tastbaar voor hem dat hij vader ging worden.
We snapten toen ook dat we door aanraking al een band konden opbouwen met ons kindje. Ook zijn we door Nanette goed voorbereid op de bevalling. Het was een eye-opener om anders om te leren gaan met pijn dan ik gewend ben en daar heb ik tijdens het opvangen van de weeën veel aan gehad. En ik denk ons kindje ook, want zo kon ik ‘open’ blijven in mijn lijf in plaats van verkrampen.
Ook was het heel fijn dat we in de sessies al verschillende houdingen ervaren hadden. Zo was het tijdens de bevalling veel minder zoeken en wisten we welke mogelijkheden er waren.”
Loes & Dirk-Jan
Praktisch
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding start vaak vanaf 18-20 weken, als het kindje vanaf de buikwand voelbaar is. De begeleiding bestaat uit 6 sessies van een uur waarin een duidelijke opbouw zit. Het is gericht op beide ouders en privé, niet in groepsverband. Als je geen partner hebt ben je ook alleen welkom of met iemand die bij je bevalling aanwezig zal zijn.
Contact
Nanette Huisman
Wilhelminalaan 24, Zeist
0648826484
www.dedriebergen.nl
contact@dedriebergen.nl
Nanette Huisman
Bevallingsverwerkingsspecialist, haptonomisch zwangerschapsbegeleider, lichaamsgericht (+traumatherapeut)
Nanette is moeder van twee kindjes. Jarenlang werkte zij als lichaamsgericht- en traumatherapeut op het grensvlak van fysieke en mentale problematiek. Nadat ze zelf moeder werd, is zij zich gaan specialiseren richting psychologie en fysiologie rondom zwangerschap en geboorte. In haar praktijk ondersteunt zij vrouwen (en partners) met het herstel of de verwerking van ingrijpende ervaringen rondom een zwangerschap of geboorte.
Naast gewone zwangerschappen biedt zij begeleiding bij zwangerschappen die emotioneel of medisch beladen zijn of gekleurd worden door stress, angst of pijn. De forse impact (en nasleep) van zwangerschapscomplicaties zijn bekend voor haar door haar eigen ervaring met het Hellp syndroom.