Selecteer een pagina

Verliesgeboorte

Wanneer welkom heten en afscheid nemen samenvalt

7

Verliesgeboorte: een Miskraam of een Stilgeboorte

Wanneer je een verliesgeboorte hebt meegemaakt of zal gaan meemaken staat je wereld even op haar kop. Niets is meer zoals het ooit waas. Bovendien kom je of komen jullie in een korte tijd voor enkele belangrijke keuzes te staan. Keuzes waarvan je wellicht nooit had gedacht of gehoopt ze ooit te hoeven maken; zoals de keuze om de bevalling af te wachten of op te wekken, het vormgeven van een geboorte – rouwkaart, het maken van foto’s, en het regelen van een bij jou of jullie passend afscheid van je kindje. Tijdens of na dit proces, wens jij of wensen jullie misschien wel liefdevolle, persoonlijke aandacht voor wat je bezighoudt.

Studio Vandaan heeft in haar netwerk enkele bijzondere vrouwen die jou en/of jullie samen met liefde en warmte kunnen ondersteunen vóór, tijdens en na een verliesgeboorte van welke vorm dan ook, en ook wanneer dit al jaren geleden heeft plaatsgevonden. Hieronder vind je enkele mogelijke opties, maar weet dat er ook op maat, van alles mogelijk is.

(Doula) Ondersteuning bij Verliesgeboorte met Esli Jongen

Je bent moeder

Je bent vader

Alleen zo anders dan verwacht..

Jullie hebben het vreselijke bericht gekregen dat jullie kindje maar kort zal leven of misschien al in de buik is overleden. Het welkom heten van jullie kindje komt samen met afscheid nemen. De wereld staat op zijn kop.

In deze periode kan Esli jullie liefdevol ondersteunen, in de vorm die jullie wensen. Je kan denken aan doula-ondersteuning tijdens de geboorte, een welkomst- of afscheidsritueel, warme postpartum zorg thuis en/ of verliesbegeleiding na het afscheid. Bij het verlies van een kindje na 22 weken zwangerschap, wordt haar begeleiding (gedeeltelijk) vergoed vanuit een overheidssubsidie.

Van origine is Esli humanistisch geestelijk begeleider. In de afgelopen vijf jaar heeft ze zich gespecialiseerd in de kinderpalliatieve zorg. Zodoende heeft ze veel ervaring in het begeleiden van ouderparen en gezinnen die een kindje verliezen.

Sluitingsritueel

Je lichaam heeft hard gewerkt om nieuw leven voort te brengen. Er is verwachting van een toekomst samen. Wanneer je jouw kindje verliest en met lege armen achterblijft, is er verdriet en leegte. Een sluitingsritueel kan steun en geborgenheid bieden. Je mag voelen wat er is, omhuld door zachte en stevige doeken. Ik zal nabij zijn, liefdevol, met een open hart en warme handen.

Boekingen

  • Het sluitingsritueel duurt ongeveer 2,5-3 uur en kan plaatsvinden na een reservering via de mail.
  • Locatie: Bij je thuis.
  • Tarief : € 260,00 incl. reiskosten voor Utrecht-stad. Woon je erbuiten dan geldt er een reis/tijdvergoeding op basis van het aantal kms.
  • Je kan het ritueel ook als voucher schenken aan een moeder in je omgeving.
  • Boekingen: Wil je het ritueel graag boeken of meer informatie, mail Esli op info@studiovandaan.nl

Esli Jongen

Esli is moeder van twee kindjes en een bonusdochter. Ze heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen en raakte hierbij gefascineerd door het verbinden van lichaam en geest. De transformatie tot moeder is een wonderlijk mooie gebeurtenis om hiervoor aandacht te hebben. In het contact met haar mag alles er zijn: vreugde en verdriet, oerkracht en angst, vertrouwen en onzekerheid. Wanneer een situatie om extra steun vraagt, is zij er graag. Zij is naast doula ook gecertificeerd geestelijk begeleider en lichaamsgericht traumatherapeut.

studio Vandaan in Utrecht
Fotografie door Stichting Still: Onbetaalbaar-mooie herinneringen.

Stichting Still Fotografie biedt kosteloos een fotoreportage aan aan familie van  zieke, stervende of overleden baby’s vanaf de 12e week van de zwangerschap. De fotografie vindt plaats in de ziekenhuizen en op andere locaties, zoals in de thuisomgeving en in sommige gevallen in de studio in Hardenberg. Voor ouders én voor ziekenhuizen wordt de fotografie ALTIJD kosteloos uitgevoerd.
Still fotografie is werkzaam in heel Nederland dankzij de vrijwillige inzet van 134 professionele fotografen met een hart van goud. Via hun speciale nummer zijn zij 24/7 bereikbaar om jullie te helpen met het vastleggen van waardevolle momenten.

De meest dierbare herinneringen leggen zij met liefde en zonder financiële verplichtingen voor je vast, maar om ook andere gezinnen te kunnen blijven helpen in de toekomst vragen ze je om  –wanneer je dat kunt- een donatie te doen, of geld in te zamelen voor Stichting Still. Meer informatie voor ouders. 

Butterfly Mama Ceremonie door Yuna

Deze mooie ceremonie bestaande uit verschillende postpartum behandelingen is speciaal voor moeders die een verliesgeboorte – in welke vorm dan ook – hebben doorgemaakt. Ik probeer je te steunen in een haast ondraaglijke periode in je leven. Samen staan we stil bij de geboorte van je kindje(s) en de geboorte van jou als moeder. Er is ruimte om dat wat gedeeld wil worden, te delen.
De ceremonie en diep ontspannende postpartum behandelingen worden afgestemd op jou en jouw behoeftes. Zo kan je naast de massagebehandeling, ook kiezen voor een voetenbad of yoni-steam, en eventueel een moxa behandeling en castorolie buikpakking. Hierna word je ingewikkeld in een doek waarbij we stilstaan bij de kracht van jouw lichaam, bij jouw vrouw-zijn en jij als moeder. Bovendien is er ruimte om in het moment te voelen waar je het meest behoefte aan hebt. Zo is er ook altijd de mogelijkheid voor een belly binding, mocht je daar behoefte aan hebben.
*
Lieve mama van een vlinderkindje, ik ben er graag voor jou! – Yuna
*
Yuna Backx

Yuna trotse moeder van vier kinderen: liefdochter Angeley, vlinderkindje Amaya, dochter Awaki en zoon Zyé. Haar liefde voor lichaamswerk in de vorm van dans, yoga en Thai Yoga Massage neemt ze mee in haar werk als postpartum-behandelaar. Yuna ondersteunt nieuwe moeders met liefde en aandacht, ook als jij je kindje fysiek niet meer bij je draagt.

Doordat zijzelf een verliesgeboorte heeft ervaren van haar dochter Amaya, weet ze uit eigen ervaring hoe fijn het kan zijn om in de periode van herstel extra te worden ondersteund.

“Wij vrouwen gunnen onszelf vaak te weinig support, met name in de postpartum fase en al helemaal wanneer het een verliesgeboorte betreft. De benaming ‘vierde trimester’ gaat niet altijd op voor moeders met een verliesgeboorte, maar een postpartum periode is er altijd. Met een verliesgeboorte bedoel ik de geboorte van kindjes die fysiek niet meer bij ons zijn. Dit kan zijn door een miskraam, afgebroken zwangerschap, abortus of stilgeboorte. ” – Yuna

Boekingen

  • De Butterfly Mama Ceremonie duurt ca. 2,5-3 uur.
  • Locatie: Bij je thuis.
  • Tarief : €230,00 incl. reiskosten voor Utrecht-stad, excl. evt. parkeerkosten.
  • Boekingen: Wil je de ceremonie graag boeken, cadeau geven of meer informatie, mail Yuna op info@studiovandaan.nl

Voucher: Voor familie en vrienden is het extra prettig om iets waardevols voor je te kunnen betekenen in het geval van een verliesgeboorte. Met een voucher voor de Butterfly Mama Ceremonie kunnen ze je een betekenisvolle en troostrijke ervaring geven.

Karen Admiraal

Het ergste wat je als ouder kan overkomen is het verliezen van je kind.  Op dat moment wordt je ook nog geconfronteerd met het organiseren van een afscheid. Graag help ik jullie tijdens deze verdrietige dagen en maken we hier samen een mooi en liefdevol afscheid van, want dat verdient jullie kindje.

Ik maak het families graag mogelijk afscheid te nemen op een unieke manier, in een sfeer die bij hen past. Hierbij vertrouw ik op mijn gevoel en opper ik ideeën die in eerste instantie misschien wat ongewoon zijn. Mijn ervaring is dat deze mogelijkheden tot hele bijzondere en intieme uitvaarten leiden. Tijdens de begeleiding ben ik zorgzaam, transparant, duurzaam en creatief.

Ik ben ervan overtuigd dat het samen organiseren van een persoonlijke uitvaart bijdraagt aan een goede start van de rouwverwerking. Het gezamenlijk vormgeven aan het afscheid is voor mij essentieel, een visie op zich.

“Het enige dat je nog kan doen als ouder is jullie kindje wat met liefde is gekomen ook met liefde tot het einde begeleiden. Jullie maken als ouders de keuze die recht doet aan het leven van jullie kindje.” – Karen

Een Buitengewoon Afscheid

Karen is zelfstandig uitvaartonderneemster en helpt met veel liefde en aandacht ouders die hun kindje hebben verloren om een afscheid vorm te geven op een manier die bij hen past. Daarbij gaat ze niet per definitie uit van wat gebruikelijk is. Alles is bespreekbaar en veel is mogelijk. 

Toen zij werkzaam was in Berlijn mocht Karen verscheidene ouders begeleiden nadat zij hun kindje waren verloren. Niet alleen als het kind al wat ouder was, maar ook wanneer het was overleden tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte.

Bij het overlijden van een kindje moet je ineens een aaneenschakeling van keuzes maken. Belangrijke keuzes die maar één keer gemaakt kunnen worden. Karen adviseert je daarbij alles te doen wat goed voelt, troost geeft en passend aanvoelt. In rust en met liefde, voor jullie zelf en voor het kindje. Meer informatie vind je op Buitengewoon Afscheid