Selecteer een pagina

Cursus Zwangerschapsyoga in Utrecht

Zwanger, Bevallen & Kramen in je Kracht

Bij onze cursus zwangerschapsyoga is de insteek net even anders dan bij reguliere zwangerschapscursussen. In de vier themalessen combineren we de belangrijkste kennis met de praktijk en ga je dus ook praktisch aan de slag met ondersteunende ademhalingstechnieken, bewegingen en diepe ontspanning vanuit zwangerschapsyoga. De cursus richt zich zowel op een goede fysieke als mentale voorbereiding op je bevalling, én op die bijzondere (maar soms ook intense) tijd direct ná de geboorte.

7

Waarom een Cursus Zwangerschapsyoga?

Zwanger zijn is een mooi en intens proces waarin veel verandert op lichamelijk, hormonaal, mentaal, en emotioneel gebied. Je maakt op verschillende manieren ruimte voor een kindje. In dit proces is het van belang om goed voor jezelf te zorgen. Een goede conditie van zowel lichaam als geest, vormt de beste voorbereiding op zowel je bevalling als de eerste tijd erna (de post partum tijd).

Voor veel zwangeren is het lastig om voorbij de bevalling te kijken. Echter, (opnieuw) moeder worden kan een van de meest veranderende fases inluiden van je leven. Deze cursus kan op meerdere manieren ondersteunend werken voor je transitie naar het moederschap. Het geeft je de kans om op een bewuste manier je, zowel fysiek, mentaal als emotioneel, voor te bereiden op de bevalling, én op de tijd erna. De eerste 6 weken met je kleintje, een periode die notoir te weinig aandacht krijgt, kan naast heel bijzonder, ook veeleisend en intens zijn vanwege de (ingrijpende) veranderingen binnenin jezelf en in je leven.

Waar bestaat de cursus uit?

De cursus bestaat uit 4 uitgebreide themalessen van 2 uur en is geschikt voor iedere zwangere vanaf 14 weken zwangerschap. Iedere les biedt een combinatie van zwangerschapsyoga, informatie, uitwisseling over het betreffende thema en een diepe ontspanning.

Voor wie is de cursus geschikt?

De cursus zwangerschapsyoga is geschikt voor iedere zwangere vanaf 14 weken en tot ca 36 weken zwangerschap. Ook als je al eens eerder zwanger bent geweest of bevallen bent, en wanneer je kampt met fysieke of mentale zwangerschapsklachten, ben je van harte welkom.

7

Ervaringen met de live Zwangerschapsyogacursus

“Zeker een aanrader.

Hele fijne vertrouwelijke sfeer, fijne docent, goede info en (ook medisch) kloppend.

Niet te zweverig maar wel een holistische benadering, fijn niet “anti ziekenhuis” zoals sommige zwangerschapscursussen kunnen zijn.

Veel dank! Ik heb het als erg fijn en gezellig ervaren.”

Perijne

“Ik vond het een hele goede cursus!

Heel prettig om je op deze manier voor te bereiden. Ik vond het een goede combi van yoga-oefeningen, informatie, samen ervaringen/verwachtingen bespreken, enz.

Het hadden van mij best meer lessen mogen zijn!”

Lore

“Ik vond het erg compleet.

De cursus heeft mijn zelfvertrouwen versterkt en heeft mij laten zien hoe ik zelf de regie kan nemen tijdens de bevalling, zelfs als dingen anders verlopen dan gepland.

Daarnaast heeft het mijn partner op een zeer betrokken manier laten zien dat zijn rol tijdens de bevalling ook van groot belang is en dat hij niet aan de zijlijn staat.

Anouk

“De cursus voldeed volledig aan mijn verwachtingen.

Ik vond de bevestiging dat mijn ervaring met yoga en ademhalingsoefeningen me erg gaan helpen tijdens de zwangerschap en heb meegekregen hoeveel keuzes en eigenaarschap/regie je kan nemen bij je bevalling.

Ik vind het zeker een aanrader; fijne combinatie van praktische informatie (kennis) en oefeningen (yoga/ademhaling/houdingen).”

Karlijn

“De cursus voldeed zeker aan mijn verwachtingen! Het is een hele fijne cursus is en waar alles in zit en het niet alleen over de bevalling gaat maar ook over de tijd daarna. Het meest waardevol vond ik ademhalingen en yoga-specifieke bewegingen, want dat leer je nergens anders! De les over kraamtijd was ook heel waardevol.”

Roos, Utrecht, zwanger van haar 1e kindje

Wat doen we tijdens de cursus?

De cursus zwangerschapsyoga is met name geschikt voor aanstaande moeders die op zoek zijn naar professionele begeleiding met een holistische insteek. De cursus kan je zien als een voorbereiding op misschien wel een van de belangrijkste en meest intense fases in je leven; het moederschap. De lessen zullen je voorzien van de nodige informatie en door de regelmatige beoefening van zwangerschapsyoga je bekrachtigen en vertrouwen geven voor zowel je zwangerschap, als voorbereiding op de geboorte én als voorbereiding op de eerste tijd met je kleintje.

De zwangerschapsyoga in de cursus volgt de Birthlight methode waarin de ademhaling, veilige transities, een bewuste, aandachtige beleving van de zwangerschap en een goede fysieke en mentale voorbereiding op de bevalling, centraal staan. Birthlight is een gerenommeerde Britse organisatie die trainingen geeft over de hele wereld op het gebied van vrouwenwelzijn, zwangerschap, geboortes en baby’s.

Vanwege de langere lestijd kunnen we dieper in iedere fase en bijpassend thema duiken, kunnen we de yogahoudingen en oefeningen niet alleen doen maar bespreken we ook waarom en wanneer je deze houdingen en oefeningen het beste zou kunnen toepassen. Bovendien is er tijd voor een heerlijke diepe ontspanning in de vorm van een yoga nidra, meditatie of extra lange eindontspanning.

De cursus vormt een mooie aanvulling op onze reguliere wekelijkse lessen zwangerschapsyoga zoals we die aanbieden in onze studio’s in Utrecht en online via Zoom, maar zijn uitgebreider in opzet. Je kan de cursus alleen als geheel volgen zodat je ook je mede zwangere cursisten beter leert kennen (wat extra leuk is voor de tijd als de kleintjes er zijn :-)).

7

Wat brengt de cursus je?

De cursus zwangerschapsyoga heeft tot doel je de belangrijkste informatie en praktische tools te bieden, maar ook de kracht en het vertrouwen te geven om hierin je eigen weg te vinden en te gaan. De oefeningen in de lessen helpen je om verbinding te maken met je eigen intuïtieve, fysieke, mentale en emotionele kracht, zodat je daar vrij uit zal kunnen putten tijdens je zwangerschap, bevalling én je kraamtijd.

De cursus zou je het volgende kunnen brengen:

 • Leer yogahoudingen, bewegingen en transities die je zowel tijdens de zwangerschap als de bevalling kunt inzetten om je lichamelijke fitheid, houding en mobiliteit te vergroten.
 • Versterk je mentale kracht, vertrouwen in je bevalling en moederlijke intuïtie.
 • Leer hoe je actief en in je kracht kan bevallen en hoe je (beval)partner je hierin kan ondersteunen.
 • Ontspan je lichaam en geest en maak ruimte voor jezelf en je kindje.
 • Doe kennis op over het hoe en waarom van bevallen in water, het opstellen van je bevalwensen én het nadenken over een kraamplan.
 • Leer hoe je je goed kan voorbereiden op en zo veel mogelijk kan gaan genieten van de post partum tijd (de eerste 6 weken na je bevalling).
 • Ervaar ruimte voor al je vragen en het delen van je ervaringen met de andere aanstaande moeders.
 • Ontvang praktische handouts, instructievideo’s en oefeningen voor thuis waarmee je (samen) thuis aan de slag kan voor zowel de voorbereiding op je bevalling als je kraamtijd.

Praktische informatie:

 • Editie Juni 2024 (4 lessen)
  Woensdagmiddag 5, 12, 19 juni 15.00-17.00 uur
  Vrijdagavond 28 Juni is de Partnerles van 19.30-21.30 uur.
 • Editie Aug-Sept 2024 (5 lessen!)
  Woensdagmiddag 21, 28 Aug en 4 en 18 Sept 14.30-16.30 uur
  Vrijdagavond 13 Sept is de Partnerles van 19.30-21.30 uur.

Locatie: studio 110 – Boerhaaveplein 110 – Utrecht.

Cursustarief 4 lessen: € 195,00

Cursustarief 5 lessen: € 225,00

Wat ontvang je?

 • 4 Uitgebreide LIVE themalessen van 2 uur (zie onder), waaronder een Partnerles bevalvoorbereiding mét je (beval)partner, op de vrijdagavond. In Aug-Sept is de cursus uitgebreid met 1 extra les! en ontvang je dus 5 lessen!
 • Toegang tot ons Online Cursusplatform: met 2 volledige Zwangerschapsyogalessen, ontspanningsoefeningen, korte meditaties én 3 lessen geboortevoorbereiding, waarvan één les specifiek voor jullie samen, instructievideo’s en downloadbare handouts en informatie over zwangerschap, de bevalling én de kraamtijd voor thuis.
 • Je hebt toegang tot ons Online Cursusplatform gedurende de cursus + 1 maand extra na afloop van de cursus.

Extra’s:

 • Welkomscadeautje: Mooie Affirmatiekaartenset ter inspiratie voor tijdens je zwangerschap en als voorbereiding op de bevalling.
 • 5% Korting op een Post Partum Massage, Behandeling of Mamapakket naar keuze.
 • De cursus garandeert een vast groepje; waardoor je je cursusgenoten en mede aanstaande moeders goed leert kennen, wat een prettig netwerk kan vormen zowel vóór als na de geboorte.
“De fijne setting en het stilstaan bij alles rondom de geboorte vond ik in het algemeen heel waardevol.

Specifiek vond ik de partnerles erg waardevol omdat mijn partner nu meer betrokken is bij de bevalling. Jan vond de les “leuk, informatief en op maat”.

De cursus zwangerschapsyoga helpt om stil te staan bij deze bijzondere periode, om bewust de zwangerschap te beleven en voorbereid de bevalling en kraamtijd tegemoet te gaan.

Alle onderwerpen kwamen aan bod en er was veel ruimte voor vragen.

Ik hoop dat deze cursus meer zwangere vrouwen gaat bereiken en dat hier meer ruimte voor komt, naast alle praktische regeldingen en medische controles die bij een zwangerschap komen kijken is dit zeker zo waardevol.”

Luka, toen zwanger van haar 2e kindje

“Ik wil je bedanken voor de super waardevolle cursus en yoga. Ik heb er oprecht heel veel aan gehad.
Het was misschien niet de ideale bevalling maar ik heb het hele proces eigenlijk als heel fijn, bijzonder en vooral positief ervaren. Zonder ruggenprik heb ik heel fijn op de bevalbal gehangen en de ademhalingsoefeningen waren toen ook zo waardevol. Na de ruggenprik heb ik ook allerlei houdingen nog kunnen aannemen in en rond het bed en de ademhalingsoefeningen kunnen toepassen op momenten dat de druk groot werd. De hele bevalling was voor mij in een oogwenk voorbij (had ik niet verwacht!).

Wat mij ook vooral was bijgebleven is dat je op een bepaald moment hebt benoemd dat een bevalling niet altijd gaat zoals je hebt gepland maar dat het alsnog een fijne ervaring kan zijn.

Daar heb ik me heel goed aan vast kunnen houden tijdens de bevalling en de toch moeilijke keuze voor een keizersnede. Het heeft ook echt gezorgd voor een positieve mindset.
Echt enorm bedankt dus voor de super goede voorbereiding. Mochten wij een tweede krijgen in de toekomst, dan zie je mij zeker terug bij de yoga en de cursus!”

Lisanne, toen zwanger van haar 1e kindje

studio Vandaan in Utrecht

LESTHEMA’S:

Iedere week zal een wisselend thema de basis vormen van de les en gecombineerd worden met passende ademhalingstechnieken, yogahoudingen en series, bewegingen en diepe ontspanning.

De volgende thema’s zijn deel van de zwangerschapscursus:

Week 1: Ontspannen & Bewust Zwanger Zijn

Zodra je ontdekt dat je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam en om je heen. Gecombineerd met ons vaak al drukke (werkende) leven kan het moeilijk zijn om bewust te genieten van deze speciale reis, en om goed geaard te blijven, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. In deze eerste les oefenen we met yogahoudingen, veilige transities, bewegingen en ademhalingsoefeningen uit zwangerschapsyoga die ons helpen om in dit moment te zijn. Word je gewaar van zowel fysieke sensaties als emoties en gedachtes, zonder daar over te oordelen. Wanneer we oprecht aanwezig en zonder oordeel kunnen zijn, wordt onze reis als moeder to-be bewuster en aangenamer. Met deze les schenk je jezelf de tijd (en de tools!) om je te verbinden met jezelf en je baby, veilig te bewegen en naar je lichaam te leren luisteren.

Week 2: Actief Bevallen in je Kracht

Wat gebeurt er nu eigenlijk in je baarmoeder en je lichaam tijdens je bevalling? Je lichaam is zelf de beste verloskundige die je ooit zal ontmoeten én met de beste drugs! In deze les bekijken we welke hormonen een rol spelen tijdens de verschillende fases van de geboorte en waarom ze zo belangrijk zijn. Het zal gemakkelijker zijn je over te geven aan je lichaam en het geboorteproces wanneer je een beter begrip hebt van wat er gebeurt.

In deze les gaan we ook praktisch aan de slag en oefenen we specifieke houdingen, bewegingen en ademhalingsoefeningen die je kan inzetten voor een actieve, ontspannen en zo natuurlijk mogelijk verlopende bevalling waarbij je je krachtig voelt en (voor zover mogelijk) een gevoel van regie behoudt. Er is veel dat je zelf kan doen om het proces van bevallen in iedere fase te ondersteunen; denk aan een veilige en prettige atmosfeer, bewegen en verticaliteit, ademhaling en ontspanning.

Week 3 – Samen Bevallen

Naar wat voor soort bevalling kijk je uit? Wie en wat voor soort steun heb je nodig om dit scenario waar te maken? Omdat je omgeving van grote invloed op je kan zijn rondom de geboorte, is het belangrijk om de belangrijke mensen om je heen ‘on the same page’ te krijgen! In deze les bespreken we (en oefenen we) verschillende (beval)houdingen, bewegingen en massagetechnieken die je samen met je partner kan toepassen tijdens de geboorte (waar deze ook zal plaatsvinden). Het streven is dat je je verbonden en gesteund voelt door middel van fysiek contact, waardoor je zowel actief, in je kracht én zo ontspannen mogelijk kan bevallen. De praktische tools waarmee je (beval)partner je kan ondersteunen, geeft hem/haar bovendien het gevoel van waarde en belang te zijn tijdens de geboorte.

Week 4 – Self-Care in je Kraamtijd

Er is geen betere tijd om goed voor jezelf te zorgen én met name voor je te laten zorgen, dan in de eerste weken na je bevalling. Daarmee zorg je meteen ook goed op de best mogelijke manier voor je kleintje. Voor een nieuwe moeder zou zelf-zorg een eerste prioriteit mogen zijn!

Deze les nodigt je uit om na te denken over de eerste weken na de komst van je kleintje (best lastig als je nog zwanger bent :-)). Leer alles over hoe en waarom goede zelf-zorg zo belangrijk is en leer praktische tools om je fysieke en mentale herstel te ondersteunen op een holistische en Ayurvedische wijze. Denk hierbij aan voeding, behandelingen en post partum yoga. Denk na over hoe jij of jullie hulp zouden kunnen inschakelen en hoe jij goed voor jezelf en voor jullie samen, kan gaan (laten) zorgen in de eerste 6 weken met de kleine.

Nota bene:

Ondervind je fysieke (bekken)klachten, laat het ons even weten voordat de cursus start. Zo kunnen we je helpen om je hoe dan ook comfortabel te laten zijn en kunnen we de nodige aanpassingen aandragen die wellicht tot vermindering van je klachten kunnen leiden.

Online Zwangerschapsyogacursus

Thuis en in je eigen tijd

De Online Cursus Zwangerschapsyoga ‘Ontspannen Zwanger & Bevallen’ is geschikt voor iedere aanstaande moeder vanaf 14 t/m 42 weken zwangerschap. In 15 weken leer je de belangrijkste yogaoefeningen en houdingen, ademhalingstechnieken en meditaties die je helpen om fit en vol vertrouwen je zwangerschap te beleven én je voor te bereiden op de aankomende bevalling. Naast zwangerschapsyogalessen bevat de cursus veel specifieke informatie, tips, geluidsfragmenten, geleide mediaties en ontspanningsoefeningen en praktische downloads én drie specifieke lessen ter voorbereiding op de geboorte van je kleintje.

Het gehele pakket is zo ontworpen dat je de cursusdelen in één keer ontvangt zodat je meteen bij al het materiaal kan en kan kiezen welke les en welk thema je wanneer wil volgen. Je hoeft er dus zeker geen 15 weken over te doen; het kan vele malen korter zijn of juist veel langer duren, afhankelijk van hoe vaak je de lessen volgt. En voor dat alles hoef je niet eens weg; je kan de gehele cursus volgen in het comfort van je eigen huiskamer.

Lees meer

Yogadocente Daniëlle van Grieken

Hoewel ik opgeleid ben als wetenschapper en historica, werk ik sinds 2009 als yogadocente binnen mijn yogastudio ‘studio Vandaan’. Mijn eerste yogales was op Bali waar ik heen gereisd was toen mijn leven anders verliep dan ik me ooit had voorgesteld. Ik kwam als herboren thuis, was verliefd geworden op yoga en wilde deze ontdekking graag gaan delen met anderen.

Ik begon met lesgeven in mijn eigen huiskamer, maar al snel huurde ik mijn eerste studio en er zouden nog vele volgen. Nadat ik in 2012 mijn specialisatie in Zwangerschapsyoga bij de internationale organisatie Birthlight volgde, richtten ik en mijn yogastudio zich steeds meer op alles rond de zwangerschap. Sindsdien werk ik niet meer alleen maar mag ik me gelukkig prijzen met een prachtig team van bevlogen collega’s.

Inmiddels ben ik moeder van twee kindjes en heb ik zelf twee bekrachtigende thuisbevallingen in bad mogen meemaken. Die positieve ervaringen hebben me gesterkt in mijn missie met studio Vandaan; ik wens iedere zwangere vrouw een bekrachtigende  bevalling toe! Mijn persoonlijke wens is om met deze cursus zwangerschapsyoga ‘Zwanger, Bevallen en Kramen in je kracht’ te mogen bijdragen aan een positieve bevalervaring voor jou!