Zwangerschapsyogacursus in Utrecht

Zwanger, Bevallen & Kramen in je Kracht

7

Zwanger, Bevallen en Kramen in je Kracht

Bij deze zwangerschapscursus is de insteek anders dan bij andere cursussen. Met professionele begeleiding en informatie, ademhalings-oefeningen, bewegingen en diepe ontspanning uit zwangerschapsyoga, richt deze cursus zich zowel op een goede fysieke, mentale en emotionele voorbereiding op je bevalling als ook op de eerste tijd erna.

Zwanger zijn is een mooi en intens proces waarin veel verandert op lichamelijk, hormonaal, mentaal, en emotioneel gebied. Je maakt op verschillende manieren ruimte voor een kindje. In dit proces is het van belang om goed voor jezelf te zorgen. Een goede conditie van zowel lichaam als geest, vormt de beste voorbereiding op zowel je bevalling als de eerste tijd erna (de post partum tijd).

Voor veel zwangeren is het lastig om voorbij de bevalling te kijken. Echter, (opnieuw) moeder worden kan een van de meest veranderende fases inluiden van je leven. Deze cursus kan op meerdere manieren ondersteunend werken voor je transitie naar het moederschap. Het geeft je de kans om op een bewuste manier je, zowel fysiek, mentaal als emotioneel, voor te bereiden op de bevalling, én op de tijd erna. De eerste 6 weken met je kleintje, een periode die notoir te weinig aandacht krijgt, kan naast heel bijzonder, ook veeleisend en intens zijn vanwege de (ingrijpende) veranderingen binnenin jezelf en in je leven.

Waar bestaat de cursus uit?

De cursus bestaat uit 4 uitgebreide themalessen van 2 uur en is geschikt voor iedere zwangere vanaf 14 weken zwangerschap. Iedere les biedt een combinatie van zwangerschapsyoga, informatie, uitwisseling over het betreffende thema en een diepe ontspanning.

Voor wie is de cursus geschikt?

De cursus is geschikt voor iedere zwangere vanaf 14 weken en tot ca 36 weken zwangerschap. Ook als je al eens eerder zwanger bent geweest of bevallen bent, en wanneer je kampt met fysieke of mentale zwangerschapsklachten, ben je van harte welkom. 

Wat doen we tijdens de cursus?

De cursus ‘Zwanger, Bevallen en Kramen in je Kracht’ is met name geschikt voor aanstaande moeders die op zoek zijn naar professionele begeleiding met een holistische insteek. De cursus kan je zien als een voorbereiding op misschien wel een van de belangrijkste en meest intense fases in je leven; het moederschap. De lessen zullen je voorzien van de nodige informatie en door de regelmatige beoefening van zwangerschapsyoga je bekrachtigen en vertrouwen geven voor zowel je zwangerschap, als voorbereiding op de geboorte én als voorbereiding op de eerste tijd met je kleintje.

De zwangerschapsyoga in de cursus volgt de Birthlight methode waarin de ademhaling, veilige transities, een bewuste, aandachtige beleving van de zwangerschap en een goede fysieke en mentale voorbereiding op de bevalling, centraal staan. Birthlight is een gerenommeerde Britse organisatie die trainingen geeft over de hele wereld op het gebied van vrouwenwelzijn, zwangerschap, geboortes en baby’s.

Vanwege de langere lestijd kunnen we dieper in iedere fase en bijpassend thema duiken, kunnen we de yogahoudingen en oefeningen niet alleen doen maar bespreken we ook waarom en wanneer je deze houdingen en oefeningen het beste zou kunnen toepassen. Bovendien is er tijd voor een heerlijke diepe ontspanning in de vorm van een yoga nidra, meditatie of extra lange eindontspanning.

De cursus vormt een mooie aanvulling op onze reguliere wekelijkse zwangerschapsyogalessen zoals we die aanbieden in onze studio’s in Utrecht en online via Zoom, maar zijn uitgebreider in opzet. Je kan de cursus alleen als geheel volgen zodat je ook je mede zwangere cursisten beter leert kennen (wat extra leuk is voor de tijd als de kleintjes er zijn :-)).

De cursus heeft tot doel je de belangrijkste informatie en praktische tools te bieden, maar ook de kracht en het vertrouwen te geven om hierin je eigen weg te vinden en te gaan. De oefeningen in de lessen helpen je om verbinding te maken met je eigen intuïtieve, fysieke, mentale en emotionele kracht, zodat je daar vrij uit zal kunnen putten tijdens je zwangerschap, bevalling én je kraamtijd.

De cursus zou je het volgende kunnen brengen:

 • Leer yogahoudingen, bewegingen en transities die je zowel tijdens de zwangerschap als de bevalling kunt inzetten om je lichamelijke fitheid, houding en mobiliteit te vergroten.
 • Versterk je mentale kracht, vertrouwen in je bevalling en moederlijke intuïtie.
 • Leer hoe je actief en in je kracht kan bevallen en hoe je (beval)partner je hierin kan ondersteunen.
 • Ontspan je lichaam en geest en maak ruimte voor jezelf en je kindje.
 • Doe kennis op over het hoe en waarom van bevallen in water, het opstellen van je bevalwensen én het nadenken over een kraamplan.
 • Leer hoe je je goed kan voorbereiden op en zo veel mogelijk kan gaan genieten van de post partum tijd (de eerste 6 weken na je bevalling).
 • Ervaar ruimte voor al je vragen en het delen van je ervaringen met de andere aanstaande moeders.
 • Ontvang praktische handouts, instructievideo’s en oefeningen voor thuis waarmee je (samen) thuis aan de slag kan voor zowel de voorbereiding op je bevalling als je kraamtijd.

Start van de Cursus:

Data & tijden 2023:

 • Vrijdagmiddag 3 en 10 November 14.30-16.30 uur
 • Vrijdagavond 17 November is de partnerles van 19.30-21.30 uur
 • Vrijdagochtend 24 nov van 11.00-13.00 uur

Locatie: studio 110 – Boerhaaveplein 110 – Utrecht.

Cursustarief: € 195,00

Wat ontvang je allemaal?

 • 4 Uitgebreide LIVE themalessen van 2 uur (zie onder), waaronder een Partnerles bevalvoorbereiding mét je (beval)partner in de avond.
 • Online toegang: 3 Zwangerschapsyogalessen, 1 les geboortevoorbereiding voor jullie samen, instructievideo’s en downloadbare handouts voor thuis via ons Online Cursusplatform gedurende de cursus + 1 maand extra na afloop van de cursus.

Extra’s:

 • Welkomscadeau: De prachtige Vrouwenmantel Zwangerschapskalender twv €29,95 voor de bewuste en bevlogen moeder.
 • 5% Korting op een Post Partum Massage, Behandeling of Mamapakket naar keuze.
 • Je leert je cursusgenootjes en mede aanstaande moeders steeds beter kennen, wat een prettig netwerk kan vormen zowel vóór als na de geboorte.

Aanmelden: Je aanmelden kan via onze Agenda. Zoek de cursus op onder “Workshops” en reserveer je plekje via ons Inschrijfsysteem. (Je wordt dan gevraagd een account aan te maken om je plekje te kunnen reserveren). 

De cursus helpt om stil te staan bij deze bijzondere periode, om bewust de zwangerschap te beleven en voorbereid de bevalling en kraamtijd tegemoet te gaan. Alle onderwerpen kwamen aan bod en er was veel ruimte voor vragen.

De fijne setting en het stilstaan bij alles rondom de geboorte vond ik in het algemeen heel waardevol. Specifiek vond ik de partnerles erg waardevol omdat mijn partner nu meer betrokken is bij de bevalling. Jan vond de les “leuk, informatief en op maat”.

Ik hoop dat deze cursus meer zwangere vrouwen gaat bereiken en dat hier meer ruimte voor komt, naast alle praktische regeldingen en medische controles die bij een zwangerschap komen kijken is dit zeker zo waardevol.

– Luka

studio Vandaan in Utrecht

LESTHEMA’S:

Iedere week zal een wisselend thema de basis vormen van de les en gecombineerd worden met passende ademhalingstechnieken, yogahoudingen en series, bewegingen en diepe ontspanning.

De volgende thema’s zijn deel van de zwangerschapscursus:

Week 1: Ontspannen & Bewust Zwanger Zijn

Zodra je ontdekt dat je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam en om je heen. Gecombineerd met ons vaak al drukke (werkende) leven kan het moeilijk zijn om bewust te genieten van deze speciale reis, en om goed geaard te blijven, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. In deze eerste les oefenen we met yogahoudingen, veilige transities, bewegingen en ademhalingsoefeningen uit zwangerschapsyoga die ons helpen om in dit moment te zijn. Word je gewaar van zowel fysieke sensaties als emoties en gedachtes, zonder daar over te oordelen. Wanneer we oprecht aanwezig en zonder oordeel kunnen zijn, wordt onze reis als moeder to-be bewuster en aangenamer. Met deze les schenk je jezelf de tijd (en de tools!) om je te verbinden met jezelf en je baby, veilig te bewegen en naar je lichaam te leren luisteren.

Week 2: Actief Bevallen in je Kracht

Wat gebeurt er nu eigenlijk in je baarmoeder en je lichaam tijdens je bevalling? Je lichaam is zelf de beste verloskundige die je ooit zal ontmoeten én met de beste drugs! In deze les bekijken we welke hormonen een rol spelen tijdens de verschillende fases van de geboorte en waarom ze zo belangrijk zijn. Het zal gemakkelijker zijn je over te geven aan je lichaam en het geboorteproces wanneer je een beter begrip hebt van wat er gebeurt.

In deze les gaan we ook praktisch aan de slag en oefenen we specifieke houdingen, bewegingen en ademhalingsoefeningen die je kan inzetten voor een actieve, ontspannen en zo natuurlijk mogelijk verlopende bevalling waarbij je je krachtig voelt en (voor zover mogelijk) een gevoel van regie behoudt. Er is veel dat je zelf kan doen om het proces van bevallen in iedere fase te ondersteunen; denk aan een veilige en prettige atmosfeer, bewegen en verticaliteit, ademhaling en ontspanning.

Week 3 – Samen Bevallen

Naar wat voor soort bevalling kijk je uit? Wie en wat voor soort steun heb je nodig om dit scenario waar te maken? Omdat je omgeving van grote invloed op je kan zijn rondom de geboorte, is het belangrijk om de belangrijke mensen om je heen ‘on the same page’ te krijgen! In deze les bespreken we (en oefenen we) verschillende (beval)houdingen, bewegingen en massagetechnieken die je samen met je partner kan toepassen tijdens de geboorte (waar deze ook zal plaatsvinden). Het streven is dat je je verbonden en gesteund voelt door middel van fysiek contact, waardoor je zowel actief, in je kracht én zo ontspannen mogelijk kan bevallen. De praktische tools waarmee je (beval)partner je kan ondersteunen, geeft hem/haar bovendien het gevoel van waarde en belang te zijn tijdens de geboorte.

Week 4 – Self-Care in je Kraamtijd

Er is geen betere tijd om goed voor jezelf te zorgen én met name voor je te laten zorgen, dan in de eerste weken na je bevalling. Daarmee zorg je meteen ook goed op de best mogelijke manier voor je kleintje. Voor een nieuwe moeder zou zelf-zorg een eerste prioriteit mogen zijn!

Deze les nodigt je uit om na te denken over de eerste weken na de komst van je kleintje (best lastig als je nog zwanger bent :-)). Leer alles over hoe en waarom goede zelf-zorg zo belangrijk is en leer praktische tools om je fysieke en mentale herstel te ondersteunen op een holistische en Ayurvedische wijze. Denk hierbij aan voeding, behandelingen en post partum yoga. Denk na over hoe jij of jullie hulp zouden kunnen inschakelen en hoe jij goed voor jezelf en voor jullie samen, kan gaan (laten) zorgen in de eerste 6 weken met de kleine.

Nota bene:

Ondervind je fysieke (bekken)klachten, laat het ons even weten voordat de cursus start. Zo kunnen we je helpen om je hoe dan ook comfortabel te laten zijn en kunnen we de nodige aanpassingen aandragen die wellicht tot vermindering van je klachten kunnen leiden.

Online Zwangerschapsyogacursus

Liever aan de slag met yoga thuis en in je eigen tijd? 

De Online ‘Ontspannen Zwanger & Bevallen’ Zwangerschapscursus is geschikt voor iedere aanstaande moeder vanaf 14 weken zwangerschap. In 15 weken leer je de belangrijkste yogaoefeningen en houdingen, ademhalingstechnieken en meditaties die je helpen om fit en vol vertrouwen je zwangerschap te beleven én je voor te bereiden op de aankomende bevalling. Naast zwangerschapsyogalessen bevat de cursus veel specifieke informatie, tips, geluidsfragmenten, geleide mediaties en ontspanningsoefeningen en praktische downloads én drie specifieke lessen ter voorbereiding op de geboorte van je kleintje.

Het gehele pakket is zo ontworpen dat je de cursusdelen in één keer ontvangt zodat je meteen bij al het materiaal kan en kan kiezen welke les en welk thema je wanneer wil volgen. Je hoeft er dus zeker geen 15 weken over te doen; het kan vele malen korter zijn of juist veel langer duren, afhankelijk van hoe vaak je de lessen volgt. En voor dat alles hoef je niet eens weg; je kan de gehele cursus volgen in het comfort van je eigen huiskamer.

Lees meer

Yogadocente Daniëlle van Grieken

Hoewel ik opgeleid ben als historica, werk ik sinds 2009 als yogadocente. Mijn eerste yogales was op Bali waar ik heen gevlucht was toen mijn leven anders verliep dan ik me ooit had voorgesteld. Ik kwam als herboren thuis, was verliefd geworden op yoga en wilde deze ontdekking graag delen met anderen. Ik begon met lesgeven in mijn eigen huiskamer, maar al snel huurde ik mijn eerste studio en er zouden nog vele volgen. Nadat ik in 2012 mijn specialisatie in Zwangerschapsyoga bij de internationale organisatie Birthlight volgde, richtten ik en mijn yogastudio zich steeds meer op alles rond de zwangerschap. Sindsdien werk ik niet meer alleen maar mag ik me gelukkig prijzen met een prachtig team. Samen begeleiden we zwangere dames voor, tijdens en na hun zwangerschap. Met een groep gepassioneerde docentes, doula’s en masseuses werken we allemaal met veel plezier en liefde om zowel nieuwe moeders als babies de best mogelijke start in het leven te geven – en dit begint al met ontspannen zwanger zijn!