Fertiliteitsyoga (Cursus)

FertiliteitsYoga

5-weekse live cursus in een kleine groep

Ik wil me aanmelden

Cursus fertiliteitsyoga

Meer kans op zwangerschap met fertiliteitsyoga? Dat klinkt misschien vreemd, maar zo gek is het niet! Het is zelfs heel erg logisch. Stress, spanning, slechte voeding en een drukke levensstijl kunnen allen van invloed zijn op onze vruchtbaarheid. Door meer aandacht te geven aan ons lichaam, meer te ontspannen, beter te slapen en gezonder te eten, verhoog je de kansen op zwangerschap, zowel natuurlijk als in een medisch traject.

De Cursus FertiliteitsYoga:

 • Vergroot je mentale kracht en weerbaarheid in een moeilijke tijd.
 • Ontspant je lichaam en geest en helpt je ruimte maken voor nieuw leven.
 • Bevordert je lichamelijke fitheid en de bloedsomloop in voor vruchtbaarheid belangrijke gebieden.
 • Stretcht je spieren en maakt het lichaam soepeler en zachter.
 • Helpt het balanceren van de precaire hormoonbalans in je lichaam.
 • Ondersteunt ontspanning, mentale rust en een betere slaap.
 • Biedt je verschillende praktische handvatten en oefeningen voor thuis inclusief toegang tot documentatie, video’s en geluidsbestanden.
 • Leert je over de rol van goede voeding voor je vruchtbaarheid.
 • Geeft ruimte voor vragen en uitwisseling met andere meiden.

Cursus FertiliteitsYoga

5-weekse Cursus Fertiliteitsyoga

Tijdens deze cursus besteden we met name aandacht aan één van de meest krachtige instrumenten om vruchtbaarheid te bevorderen: ontspanning. Ontspanning is te bereiken op verschillende manieren. In de lessen, met ieder haar eigen thema, ontdekken we welke verschillende manieren dit zijn en wat het beste bij jou persoonlijk past.

De invloed van dagelijkse, langdurige en/of chronische stress op ons lichaam en onze hormonale balans is niet te onderschatten en kan op allerlei manieren het optimaal functioneren van het lichaam in de weg staan. Zolang je lichaam in een (zekere mate van) overlevingsstand verkeert, zal zwanger worden geen prioriteit voor je lichaam zijn. Zowel je mentale als fysieke ontspanning zijn de sleutels tot een verhoogde vruchtbaarheid en dat is waar we met Fertiliteitsyoga nu precies mee aan de slag gaan door middel van specifieke Yoga oefeningen, Meditatie, Zelfreflectie, Voeding & Massage. De lessen bestaan uit een deel theorie en een groot gedeelte praktijk in de vorm van yogabeoefening en meditatie. Het idee is dat we je een serie handvatten bieden om thuis mee aan de slag te gaan zodat je je leven zodanig kan inrichten dat ontspanning er een belangrijke(re) rol in speelt en je zo de meest optimale omstandigheden creëert voor een zwangerschap.

Docentes: 

Iris Verstappen i.s.m. Martine Roodenburg & Anita Dobre

Iris is door Birthlight getraind in Well Women Yoga & Fertility Yoga – maar begon haar werkende leven ooit als cultureel antropologe. Tijdens haar onderzoek naar zwangerschapsbeleving in India raakte ze gefascineerd door zwanger zijn, bevallen en alles wat daarbij komt kijken. Ze volgde een doula opleiding en gaandeweg specialiseerde ze zich steeds meer in vrouwengezondheid door kennis te verzamelen van over de hele wereld – met name over hormoonbalans, de menstruatiecyclus & gerelateerde klachten, zwanger worden en veilige, natuurlijke anticonceptie. Haar lessen & consults zijn holistisch, inclusief en authentiek. Bewust bewegen, ademhaling en plezier staan centraal in alles wat ze doet.

Martine Roodenburg biedt als life- en stresscoach (en uit eigen ervaring met moeilijk zwanger worden) aanvullend mentale en emotionele ondersteuning tijdens de cursus.

Anita Dobre is als yogadocente, masseuse en pre-en postnatale doula en is werkzaam bij studio Vandaan. Ze geeft met veel liefde en passie yogalessen, massages en massageworkshops en begeleid zwangere vrouwen voor, tijdens en na de geboorte van hun kleintje.

Wat doen we tijdens de cursus?
De lessen uit de cursus bestaan ieder uit een een deel theoretische achtergrond en een aanzienlijk gedeelte besteden we aan het beoefenen van de Fit for Fertility -oefeningen zoals yoga, meditatie en/of massage. Het doel is dat de series uit de cursus een onderdeel worden van je dagelijkse leven zodat je een levensstijl kan ontwikkelen waarin ontspanning een belangrijke rol speelt en die ondersteunend is voor zwangerschap. De cursus bestaat uit verschillende, maar sterk verbonden modules:

 • de invloed van spanning en stress op vruchtbaarheid;
 • mentale stress en zwanger worden (i.s.m. Psychologe Elsbeth Tramper);
 • de bijdrage van yoga, adem & meditatie aan ontspanning en je vruchtbaarheid
 • de bijdrage van (zelf)massage aan ontspanning en je vruchtbaarheid
 • de invloed van voeding op je vruchtbaarheid

Tijdens de cursus bespreken we onder andere:

 • de invloed van (chronische) interne (fysieke) en externe (mentale) stress & spanning op onze hormoonbalans en hoe dit op het fysieke niveau impact heeft op de wens om zwanger te worden;
 • de invloed van emoties, mentale spanning & stress op zwanger worden. We besteden aandacht aan de manieren om zelf mentale stress in jouw leven te onderzoeken en te verminderen. Deze sessie wordt deels verzorgd door Elsbeth Tramper, psychologe*;
 • wat regelmatige en specifieke yogabeoefening, (adem) meditatie kan betekenen voor je vruchtbaarheid en hoe je hiermee thuis zelf aan de slag kan.
 • hoe regelmatige en specifieke (zelf)massage invloed heeft op de doorbloeding van je lichaam en bijdraagt aan ontspanning en je algehele welzijn.
 • de invloed van voeding op vruchtbaarheid en hoe goede en gezonde voeding ondersteunend kan zijn voor je lichaam, je gemoedstoestand en je kansen om zwanger te worden.

De yoga-oefeningen zijn heel toegankelijk, ook als je nog nooit yoga gedaan hebt. De yogahoudingen en oefeningen zijn op vinayasa flow en yin yoga geïnspireerd en zijn specifiek geselecteerd vanwege hun ontspannende effect, hun positieve werking op de bloedsomloop en de activatie van hormoonproducerende klieren en organen.

Praktische info:

 • Duur: De Fertiliteitsyogacursus beslaat 5 sessies van 2 uur.

 • Lesdata: Donderdag 25 okt, 1, 8, 15 en 22 nov 2018 – 19.00-21.00 uur.
 • Nieuwe Lesdata: Donderdag 10, 17, 24, 31 jan en 7 feb 2019 – 19.30-21.30 uur.
 • Het cursustarief is €165,00 voor de gehele cursus van vijf sessies. Groepsgrootte: de groep is bewust klein; maximaal 7 dames.

 • Docente Najaar: Iris Verstappen i.s.m. Martine Roodenburg & Anita Dobre
 • Locatie:  Lange Viestraat 2, Utrecht (De Planeet) Onze studio vind je tegenover de Bijenkorf. Omdat we in een erg groot pand zitten, komt de docente je bij de voordeur ophalen 5 minuten voor aanvang van de les; kom dus op tijd!

  Om de voordeur van ons pand te vinden: neem bij de ingang van ‘De Planeet’ de lift of de roltrappen naar de 2e verdieping, daar zie je de voormalige HKU voordeur aan je rechterhand. Hier komen we je halen.

 • Aanmelden voor de cursus kan al via ons yogalesschema of direct hier. Heb je vragen of wensen? Neem even contact op met Danielle op info@studiovandaan.nl

“Ik had niet al teveel verwachtingen en ben open de cursus ingegaan. Ik vond het fijn om zo 5 weken met dit onderwerp bezig te zijn, het ruimte te geven door het te delen met anderen en informatie op te halen over mogelijke invloeden en me bewust te worden van een aantal dingen en dat heeft mij voor nu geholpen in het proces. Ook de laatste les van de zelfmassages was een eye-opener dus dat er zeker inhouden. Ik zou de cursus zeker aanraden omdat het op een positieve inslag heeft en mogelijkheden biedt om iets aan een niet gewenste situatie te doen en dat is altijd fijn! Gewoon doorgaan hiermee!!”

Mirjamvolgde de zomercursus in 2018
“De cursus was top! Een waar cadeautje aan mezelf. Het voldeed boven mijn verwachtingen.
Ik was zo verdrietig en ja, erover praten met vriend, en met vrienden/familie/collega’s helpt wel maar het is echt een verademing om met mensen te zijn die in soort dezelfde situatie zitten. Erg fijn en opluchtend gevoel om mijn verhaal te delen. En dan is deze cursus niet alleen theorie, wat ook heel interessant en zinvol was , maar ook uitvoering = yoga. Echt perfecte combinatie vind ik.  Deze cursus was voor mij een soort therapie, en ik voelde mij herboren en sterker na deze cursus. Hier krijg je handvatten waar je echt wat aan hebt op gebied van vruchtbaarheid etc… En het is zo een mooie basis voor mezelf, als vrouw zijn. Het is een hele waardevolle basis geweest, deze cursus; voor mijzelf, en iedereen in mijn gezin. Ik ben veel geduldiger dankzij de gouden draad ademoefening.
Ik vond alle onderdelen heel interessant. Het was zo volledig compleet, zo veel prachtige informatie, eigenlijk wel alles wat ik nodig had. Zelfs bij de laatste, zelfmassage dacht ik eerst even een beetje van; dit hoef ik niet zo. Maar het was een van de verrijking die ik heb meegekregen! Erg leuk en vernieuwend voor mij. Ik zou de cursus absoluut aanraden!
Loravolgde de zomercursus in 2018

Liever een privéles?

Heb je specifieke vragen over yoga & vruchtbaarheid of valt deze tijd je mentaal zwaarder dan gedacht? Je bent niet de enige! In deze situatie kan een privéles Fit for fertility-yoga erg prettig zijn. We bieden de Fertility yogales aan in het Nederlands en het Engels. Als je meer hierover wil weten, wees welkom om contact op te nemen.

Maak een afspraak met je favoriete docente en ze komt bij je thuis (of je kunt afspreken in de studio in Utrecht) op een moment dat jou uitkomt.

Docentes:

Yoga: in het Nederlands of Engels met Iris Verstappen

YogaTarief: 55,00 voor 1 uur. De dag en tijd van de les is flexibel en kun je met de docente zelf afspreken.
Locatie: in de studio in Utrecht, of bij je thuis voor het tarief van €60,00.

Voor het maken van een afspraak kan je even mailen naar info@studiovandaan.nl