Liep jouw bevalling anders dan je graag had gewild?
Zoveel moeders hebben het zwaar en ervaren stress sinds het moederschap. Hoe kan dat? En waarom leggen zoveel moeders de link niet tussen hun klachten en de (na)geboortetijd? Denken ze dat het gewoon bij het moederschap hoort? En het belangrijkst; wanneer is herstel nodig en hoe gaat dat in zijn werk? Ik ben Meike Staleman – hersteltherapeut bij Zobevalik – het landelijk centrum voor geboorte & trauma – en ik vertel je in dit blog meer over geboorteverwerking.
Even een paar cijfers:
* 96% van de moeders ervaart klachten na de bevalling
* Eén op de drie vrouwen heeft de bevalling als traumatisch ervaren
* Dit geldt zelfs voor één op de twee vrouwen als we de zwangerschap & kraamtijd meerekenen (ja, ook dan kan nog een geboortetrauma ontstaan).
Dat briljante moederbrein
Iedere moeder maakt onder invloed van zwangerschapshormonen een moederbrein aan. En nee, dit gaat niet alleen over het vaatdoekje in de koelkast neerleggen of niet meer weten waar je sleutels liggen 😉. Dit moederbrein kun je zien als de hardware waarin een programma (software) klaar ligt wat moet afdraaien. Anders gezegd; wanneer jouw bevalling, zwangerschap of kraamtijd niet liep zoals je graag wilde, dan is dat programma niet afgedraaid en kan dat klachten veroorzaken.
Als het anders liep
Programma niet afgedraaid?! Hoe ziet dat eruit? Wat voorbeelden: Je lag op bed aan allerlei monitors, terwijl je zo graag vrij wilde rondlopen of staand wilde persen. Je werd ingeleid, terwijl je het zelf nog de tijd wilde geven. Je werd regelmatig getoucheerd, terwijl je dat eigenlijk niet wilde. Je hebt niet kunnen rouwen over het verlies van een kindje. De placenta kwam niet en je moest alsnog naar het ziekenhuis of de operatiekamer en verloor veel bloed. Je bent de hele zwangerschap misselijk geweest. Je zwangerschap bestond voornamelijk uit angst, na een eerder verlies. Kortom; er gebeurden dingen die je eigenlijk niet wilde óf je had iets graag gewild maar dit bleek toch niet te kunnen. Allerlei voorbeelden van een niet afgedraaid software programma.
Veel voorkomende klachten
- Negatieve of depressieve gedachten of gevoelens
- Fysieke pijnklachten (bekkenpijn, vagina na bv. een knip)
- Intrusies (dwanggedachten rondom je kindje)
- Snel overprikkeld
- Schuldgevoelens of een gevoel van falen
- Angst voor een volgende zwangerschap of bevalling
- Uitblijven van een volgende zwangerschap
- Je grenzen niet meer voelen, laat staan kunnen aangeven
- Je behoeftes niet meer voelen (honger, naar het toilet moeten)
- Niet over je bevalling kunnen of willen praten (laat staan zonder in huilen uit te barsten)
Klachten bij je kindje
Veel huilen, slecht slapen, verlatingsangst, refluxklachten, snel schrikken. Mogelijk tekenen dat jouw kindje ook áán staat. Wanneer jouw (na)geboortetijd niet verliep zoals je graag wilde, dan heb je te hoge stresslevels. Jullie hebben dezelfde biochemie en dus heeft jouw kindje ook hoge stresslevels, wat kan zorgen voor deze klachten. Wanneer jij aan je herstel werkt, dalen jouw stresslevels en herstelt je kindje mee.
Heeft dit te maken met mijn bevalling?
Voor veel moeders is het lastig hun klachten te koppelen aan de bevalling of de periode eromheen. Dit komt omdat de impact zo groot is als het anders liep. Dit geeft (onbewust) zoveel pijn dat het makkelijker lijkt hier omheen te leven, zodat je dit niet nogmaals hoeft te voelen. Dit uit zich vaak in schuldgevoelens als je terugdenkt aan hoe het gegaan is. Of zelfverwijt; ‘hoe had ik ook kunnen denken dat een bevalling maakbaar is? Had ik maar voor mezelf op moeten komen’. Dit er omheen leven noemen we ook wel dissociatie. Dit is eigenlijk een hele gezonde reactie van je lichaam om jou te beschermen. Alleen voel je je daardoor niet jezelf of vind je het lastig om op jouw moedergevoel te vertrouwen en raadpleeg je liever Google, een forum of het consultatiebureau.
Wanneer is een bevalling dan traumatisch en is er herstel nodig?
– Wanneer je met negatieve gevoelens (verdriet, angst, schuld, schaamte, etc) terugkijkt op de zwangerschap, bevalling en of de kraamtijd.
– Wanneer jij klachten ervaart sinds het moederschap.
– Wanneer je niet kunt spreken over de bevalling, hele stukken kwijt bent of als er nog heel veel emotionele lading op zit.
Vul onderstaande tool in om jouw geboorte-ervaring te beoordelen:
Lees de stelling en schrijf meest passende antwoord erachter:
0 = helemaal niet mee een
1 = niet mee eens
2 = niet mee eens en niet mee oneens
3 = mee eens
4 = helemaal mee eens
- Ik heb de bevalling als iets heel moois ervaren:
- Ik ben niet bezig geweest met hoe lang mijn bevalling duurde:
- Ik was volledig in de lead gedurende de geboorte van mijn baby en placenta:
- Ik voelde me veilig en verbonden voor (zwangerschap), tijdens en na de geboorte (kraamtijd):
- Ik was in staat de zorgverleners te instrueren rondom de bevalling:
- De zorgverleners respecteerden mijn wensen en besluiten:
- De gehele geboorte ervaring (van conceptie t/m kraamtijd) kenmerkt zich door een diepe verbondenheid:
- Ik heb me op geen enkel moment machteloos gevoeld:
- Ik was zeker, alert en vol vertrouwen gedurende de gehele bevalling:
- De plek van de geboorte was door mij bepaald en/of ingericht:
Tel jouw scores bij elkaar op. Scoorde je lager dan 30? Lees hieronder hoe je met herstel zou kunnen starten.
Hoe kan je herstellen?
Hoe kan je weer terug naar jezelf? Terug naar die verbinding met jezelf én je kindje. Rust ervaren. Dat gaat via een hersteltraject. Waarin dat programma wat al die tijd al klaar lag, alsnog wordt afgedraaid door te vertellen hoe het wél had moeten gaan. Zo wordt het zelfherstellend vermogen aangesproken. En ook nog even een mooi cijfer om mee af te sluiten; 95% van de moeders herstelt binnen zo’n traject met 1-2 herstelgesprekken.
Welke eerste stap kun jij zetten?
Zet een eerste stap richting herstel. Het moederschap is van nature namelijk een belofte van gezondheid én een werkzaam leven.
Hoe zet je de eerste stap?
- Sluit aan bij de moedercirkels waarin we geboorte & trauma bespreekbaar gaan maken. Praten over wat er gebeurd is zet aan tot herstel.
- Plan een telefonische kennismaking bij mij om je verhaal te doen en vrijblijvend de mogelijkheden tot herstel te bespreken.
Over Meike:
Meike is hersteltherapeut bij Zobevalik, het landelijk centrum voor geboorte & trauma en helpt jou herstellen wanneer jij klachten of stress ervaart in het moederschap. Meike besloot haar hart te volgen, ze stopte als verpleegkundige in het ziekenhuis en floreert nu in haar praktijk als geboorte-trauma therapeut. Zij helpt moeders herstellen, die met negatieve gevoelens terugkijken op de periode rond de geboorte van hun kindje. Kom met Meike in Contact